Matematik

differentielligninger

30. oktober 2010 af camillaa23 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 en funktion f er løsning til differentielligningen

dy/dx=-0,013*(y-5)

og grafen for f går igennem punktet ( 0 , 35 )

a ) bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet p 

b) løs ligningen ( den kan jeg godt lave )

noget hjælp kunne være rart (:


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) Differentilaligningen beskriver, hvorledes f'(x) skal beregnes, når man kender både x og f(x). Det gør man for punktet P, så derfor kan f'(x) beregnes, og dermed kendes tangentens hældning i dette punkt, og tangentens ligning kan bestemmes.


Brugbart svar (0)

Svar #2
30. oktober 2010 af peter lind

Så går jeg ud fra at det er a du vil have hjælp til.

Indsæt de  givne værdier i højere side. Derned finder du f'(0), som er hældningen af tangenten. Nu har du hældningen af tangenten og et punkt tangenten går igennem.

Hvis du har løst ligningen kan du også bruge resultatet til at finde tangenten.


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. oktober 2010 af mathon

separer de variable


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. oktober 2010 af bolani (Slettet)

ligningen for tangenten er givet ved:

y = a * (x - x0) + y0

dit punkt er P(0,35) dvs. x0 = 0 og y0 = 35

a = dy/dx..

dy/x = -0,013 * (y-5)

din y = 35

dvs. dy/dx = -0,013 * (35-5) = 0,039

Sæt  nu alle de tal ind i formlen og reducer.

(Ps. jeg er lidt usikker på udregningen  af a, men jeg mener det er sådan :-) )


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Din fremgangsmåde er korrekt (den følger beskrivelsen i #1), men dy/dx er ikke regnet rigtigt ud:

dy/dx = -0,013·(35-5) = -0,013·30 = -0,39

Derved kan tangentens ligning bestemmes.


Brugbart svar (0)

Svar #6
30. oktober 2010 af bolani (Slettet)

hihi den fortegnsfejl tager jeg på min kappe :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#6

Fortegn, og en faktor 10 .... :-)


Svar #8
31. oktober 2010 af camillaa23 (Slettet)

 jeg kan godt se hvor du vil hen med det bolani men der bare noget jeg ikke kan få løst ligningen for tangenten er givet ved:

y = a * (x - x0) + y0

dit punkt er P(0,35) dvs. x0 = 0 og y0 = 35

a = dy/dx..

dy/x = -0,013 * (y-5) --- Er det en skrive fejl at du har skrevet dy/x skulle det ikke være dy/dx ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
31. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er en skrivefejl, det skal være dy/dx .


Skriv et svar til: differentielligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.