Matematik

Funktioner af to variable

01. november 2010 af rexden1 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa,

Jeg skal beregne den retningsafleddet f ' (a;r) af funktionen f(x,y,z)=xy+2xy+3yz  i punktet a=(1 ;0 ;1) i retningen r=(1; 1; 1)

Er der en der kan støtte mig i at mit facit er rigtigt ?

Det er gamle opgaver jeg sidder og regner hvor facit er angivet til 8 men jeg får 6.

f ' (a;r)  = lim h->0 ( f(a+hr) - f(a) ) / h

a+hr = (1;0;1) + h(1;1;1) = ( 1+h ; h ; 1+h )

f(a+hr)= (1+h)*h + 2*(1+h)*h + 3h*(1+h)

            = 6h^2 + 6h

f(a) = 1*0 + 2*1*0 + 3*0*1 = 0

f ' (a;r) = lim h->0 ( f(a+hr) - f(a) ) / h

            = lim h->0 ( 6h^2 + 6h) / h

            = 6h + 6 = 6 for h -> 0

Gør jeg noget forkert ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2010 af mathon


Svar #2
01. november 2010 af rexden1

 Det er skam ikke fordi jeg har problemer med at regne denne typer opgaver. Jeg har regnet adskillige af denne her slags, med rigtigt resultat. Jeg får bare ikke det samme som facit i denne her opgave. Jeg har regnet efter mange gange nu, men kan ikke få andet end 6.

 Så hvis en har lyst til at støtte mig i at facit enten er rigtigt eller forkert ville det være super.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den retningsafledede af f i punktet a i retningen r er

Drf(a) = (f(a))•(r/|r|) .

Her er f(x,y,z) = 3xy + 3yz

Her er f = (3y , 3x+3z , 3y) , så

f(a) = (0 , 6 , 0) .

Endvidere er |r| = √3 , så

Drf(a) = 6/√3 , altså hverken 6 eller 8. Man får 6, hvis du bruger den samme definition for den retningsafledede i den anden tråd.

Men er du sikker på, at du har skrevet udtrykket for f(x,y,z) korrekt her? Det er lidt usædvanligt, at funktionen ikke er givet på "reduceret" form.


Svar #4
01. november 2010 af rexden1

 Ja jeg har skrevet opgaven rigtigt....prøv at se vedhæftet fil

Vedhæftet fil:opgave.JPG

Svar #5
01. november 2010 af rexden1

 Arhhh for katten da, ja nu kan jeg se hvor det går galt, opgaven er da ikke skrevet rigtigt af.... for pokker da.... hmmmm

Skal ikke være: f(x,y,z)=xy+2 x y+3yz

Skal være: f(x,y,z)=xy+2 x z+3yz

Undskyld ulejligheden
 


Skriv et svar til: Funktioner af to variable

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.