Matematik

Retningsafledte af f(x,y,z) i punkt a?

31. oktober 2010 af Fzang (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan finder jeg den retningsafledte af funktionen

f(x,y,z) = x^2*y*z

i punktet a = (1, -1, 1), i retningen r = (1, 2, 3)?

Min bog bruger en underlig og langhåret metode, som ikke involverer gradienten af f, men den virker ret uoverskuelig.

Jeg ved at

grad(f(a)) = (-2, 1, -1)

Så hvis man ganger det med r, fås

grad(f(a))*r = -2*1+1*2+(-1)*3 = -3

hvilket er det rigtige svar på spørgsmålet. Er det virkelig bare det? Jeg har sådan set bare prøvet mig frem, og set om man kunne bruge gradienten til noget...


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Den retningsafledede af f i punktet a i retningen r er

Drf(a) = f(a)•r/|r|

Det er vigtigt her, at det er en enhedsvektor i retningen, der indgår.

Beregn derfor gradienten af f i punktet a og beregne skalarproduktet af gradienten med vektoren r/|r| .


Brugbart svar (1)

Svar #2
31. oktober 2010 af mathon

   r/r = [√(14)/14 , √(14)/7 , 3√(14)/14)

   den retningsafledede af f(x,y,z)

            er skalarproduktet af
                                                      grad(f(a)) • r/r
 

            det skal altså være skalarproduktet med retningsenhedsvektoren


Svar #3
31. oktober 2010 af Fzang (Slettet)

 Så får jeg

(-2,1,-1) • ([√(14)/14 , √(14)/7 , 3√(14)/14) = -2√(14)/14+2√(14)/14-3√(14)/14 = -3√(14)/14... som ikke er -3

Hvad er forkert?
 

grad(f) = 2x*y*z, x^2*z, x^2*y

grad(f(a))= (2*1*(-1)*1, 1^2*1, 1^2*(-1)) = (-2, 1, -1)


Brugbart svar (1)

Svar #4
31. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Vektoren r/|r| = (1,2,3)/√14 , så

Drf(a) = (f(a))•(r/|r|) = (-2,1,-1)•(1,2,3)/√14 = (-2+2-3)/√14 = -3/√14 .

Det er korrekt, at det ikke er -3 .


Svar #5
31. oktober 2010 af Fzang (Slettet)

http://cl.ly/33m7

Spørgsmålet stammer fra en prøve som har betydning for beståelse af et matematik intro kursus. Det undrer mig derfor lidt hvis det skulle vise sig at indeholde fejl. I alt er der desuden kun 12 spørgsmål, så 1 spørgsmål der er skrevet forkert vil jo have en nævneværdig betydning.


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Dit kursus har måske sin egen definition af den retningsafledede? Åbenbart divideres ikke med |r| .


Svar #7
31. oktober 2010 af Fzang (Slettet)

 Her er beviset for grad(f(a))*r:

http://cl.ly/34A1

Bare for hyggens skyld :)


Brugbart svar (1)

Svar #8
31. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Deraf kan du jo se, at den tekst definerer den retningsafledede som

Drf(a) = (f(a))•r

mens den definition, som vi brugte her, benytter den normerede retningsvektor r/|r| , og derfor er der en faktor √14 til forskel mellem de to resultater.


Svar #9
31. oktober 2010 af Fzang (Slettet)

 Men hvad er hele idéen så i den metode, der benytter enhedsvektoren? Den bruger jo sådan set kun et ekstra skridt for at finde det samme?


Brugbart svar (1)

Svar #10
31. oktober 2010 af Andersen11 (Slettet)

Hele ideen er, at den retningsafledede kun skal være afhængig af den retning, der betragtes, men ikke af størrelsen af den vektor, i hvis retning man betragter den retningsafledede af funktionen f . Man ser på, hvorledes funktionen f varierer i et snit i retningen defineret ved vektoren r . Herved er funktionen f(a) reduceret til en funktion af en enkelt variabel t, hvor t er en parameter i parameterfremstillingen for linien gennem a med retningsvektor r . Ved dannelsen af først differenskvotienten og dernæst differentialkvotienten, går skalaen for liniens parameterfremstilling ud, og det er kun enhedsvektoren r/|r| , der indgår.


Svar #11
01. november 2010 af Fzang (Slettet)

 Tak fordi I gad at tage jer tid til at køre mig igennem dette :)


Skriv et svar til: Retningsafledte af f(x,y,z) i punkt a?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.