Matematik

Vektorer

02. november 2010 af Bøllemis123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, jeg er lige gået i stå ved denne opgave, så har der er nogle der kan hjælpe mig:

I et koordinatsystem i planen er en cirkel C bestemt ved ligningen: x^2+y^2=1

Og linjen l er bestemt ved: y=ax+2, hvor a er et tal.

Bestem de værdier af a, for hvilke linjen l er tangent til cirklen C?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Bestem (aflæs) først radius r og centrum C for cirklen. Bestem nu a, således at afstanden fra linien til C er lig med cirklens radius r.


Svar #2
02. november 2010 af Bøllemis123 (Slettet)

Okay tak (: - Er det så rigtig hvis C = (0,0) og r=1 også indsætte det i afstandsformlen eller er det helt forkert?


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er korrekt, at C = (0,0) og r = 1. Beregn nu afstanden fra C til linien med ligningen y = ax+2, og bestem de værdier af a, for hvilke denne afstand er lig med 1.


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. november 2010 af mathon

brug
            dist(L,C(0,0)) = (a·0 - 0 + 2) / √(a2 + 1) = ±1


Svar #5
02. november 2010 af Bøllemis123 (Slettet)

Kan du hjælpe mig lidt på vej, har ikke helt forstået, hvordan jeg skal indsætte værdierne i afstandsformlen:

dist = ax0 +by0 + c / kvadratroden af a^2 + b^2 også isolere a, det er det jeg skal ikke?  men kan ikke finde ud hvad c og b skulle være, men ved at x0 = 0 og y0 = 0?


Brugbart svar (1)

Svar #6
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#5

Skriv liniens liging på formen ax -y +2 = 0 . Her er vektoren n = (a, -1) en normalvektor til linien. Afstanden fra et vilkårligt punkt (x0,y0) til linien fås ved at indsætte punktets koordinater på venstre side og dividere med længden af vektor n:

D(L, (x0,y0)) = |ax0 -y0 +2|/√(a2+1) . Indsætter vi koordinaterne for cirklens centrum C = (0,0), fås

D(L, C) = 2/√(a2+1) .

Bestem nu a, så D(L,C) = 1 .


Svar #7
02. november 2010 af Bøllemis123 (Slettet)

Tusind tak for hjælpen (: - passer det så hvis a = +/- kvadratroden af 3


Brugbart svar (1)

Svar #8
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, det ser rigtigt ud.


Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.