Matematik

Jordskælv

02. november 2010 af Imprafir (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, ved godt at denne opgave har været svaret på før her på portalen, men svaret dertil var meget utydeligt. Derfor håber jeg at nogle ville foklare mig formlerne og hvordan man løser nænvte opgaver. 

Styrken af et jordskælv kan angives ved det såkaldte richtertal. sammenhængen mellem den energimængde E( målt i Joule) , et jordskælv frigiver, og richtertallet m er givet ved følgende formel.

LogE=2,4m-1,2

a. Bestem den energimængde et jordskælv med richtertallet 6,5 frigiver, og bestem richtertallet for et jordskælv, der frigiver en energimængde på 8,0*10^13 joule.
 

I en model for antallet af jordskælv i det sydlige californien kan sammenhængen mellem richtertallet m og det gennemsnitlige årlige antal jordskælv y med mindst dette richtertal angives ved følgende formel.

y=1,4*10^5*0,1288^m

b. Bestem det gennemsnitlige antal årlige jordskælv i det sydlige californien med richtertal mindst 4,5. Bestem det richtertal, der svarer til et gennemsnitligt antal årlige jordskælv på 10 med mindst dette richtertal.

c. Opstil en ligning ,der angiver sammenhængen mellem E og Y 


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

a. Indsæt m=6,5 og beregn E, og indsæt E = 8,0·1013 J og beregn m.

b. Beregn y for m = 4,5

c. Eliminer m af de to ligninger, hvilket giver y som funktion af E .


Svar #2
02. november 2010 af Imprafir (Slettet)

I den første skal jeg beregne E. Men hvordan gør jeg dette når den står som Log(E)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du beregner log(E) af formlen og beregner så E = 10log(E) .


Svar #4
02. november 2010 af Imprafir (Slettet)

 Tak, men hvad mener du med at beregne log(E) af formlen? Skal jeg sige log(2,4*6,5-1,2)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#4

Formlen giver en sammenhæng mellem log(E) og Richter-tallet m. Indsæt m=6,5 i formlen til beregning af log(E), og find dernæst E.


Svar #6
02. november 2010 af Imprafir (Slettet)

Dvs. at jeg skal først beregner 2,4*6,5-1,2 = 14,4

log(14,4) = 1,158

E = 1,158 joule? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Nej, det er log(E) der er lig med 14,4 . Et jordskælv på 6,5 er dælme et, der vækker folk, hvis de sover, ikke bare et lille skvat med 1,1 J . Find nu det tal, hvis logaritme er 14,4 .


Svar #8
02. november 2010 af Imprafir (Slettet)

Heh ok tak. Synes heller ikke at det gav helt mening  :) 

Jeg får mit nye resultat til E = 2,51189*1014 


Brugbart svar (2)

Svar #9
02. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er rigtigt, men afrund det til 2,5·1014 J (og husk enheden).


Svar #10
02. november 2010 af Imprafir (Slettet)

Ja selvfølgelig. Tak for hjælpen :-) 


Svar #11
03. november 2010 af Imprafir (Slettet)

Hmm er kommet lidt i tvivl om opgave c. Jeg har prøvet at eliminere m ved at dividere med m ved begge ligninger, men jeg får et underligt resultat... Har også prøvet at sætte de to ligninger lig hinanden, men det virkede heller ikke. Hvad går der galt? :)


Skriv et svar til: Jordskælv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.