Matematik

Faktoropløsning

08. november 2010 af louisetb (Slettet)

Jeg skal opløse disse to andengradspolynomier i faktorer:

g(x) = 0,5 x2 – x – 4          og          h(x) = 3x2+ 6x - 429

Jeg har fundet deres rødder som for g(x) er r1= -2 og r2= 4 og for h(x) er r1= -13 og r2= 11

Herfra kan jeg simpelhent ikke få noget til at hænge sammen, så jeg ku rigtig godt bruge noget hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2010 af NejTilSvampe

 y = a(x-r1)(x-r2)


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. november 2010 af mathon

             hvis andengradspolynomiet
                                                                   p(x) =  ax2 + bx + c    a≠0
                      har to nulpunkter
                      kan det faktoriseres

                                                                   p(x) = a(x-rod1)(x-rod2)


                                                             


Svar #3
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

ja, det forstår jeg godt, men er det ik meningen, at det man får ud af y = a(x - r1) (x-r2) skal give den samme forskrift for g og h som man startede med? 
 

Ligesom denne her:  f(x) = x2 – x – 30 (d = 121), hvor rødderne er r1 = -5 og r2 = 6

så siger jeg vel: 1 (x – (-5)) (x – 6) = 1 (x2 + 5x – 6x – 30) = 1 (x2 – x – 30) = x2 – x – 30
Her får jeg jo præcis det samme som jeg startede med og er det ik meningen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2010 af NejTilSvampe

 #3 - jo det er korrekt.


Svar #5
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

men jeg kan ikke få det til at passe med de to andre ):


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. november 2010 af NejTilSvampe

 0,5*(x+2)(x-4) = 0,5x^2 -x - 4 = g(x)

det passer da?


Svar #7
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

hvorfor får jeg det til noget helt andet? Når jeg ganger parenteserne ud får jeg:

0,5 (x + 2) (x – 4) = ½ (x2 + 2x – 4x – 8) = ½ x2 + 2x – 8


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. november 2010 af NejTilSvampe

 #7 - fordi 1. du laver en fortegnsfejl og 2. du glemmer at gange ½ ind i ALLE ledene i parentesen. 


Svar #9
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

NÅH JA! :D
men hvor laver for fortegnsfejl?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. november 2010 af NejTilSvampe

 #9 der skal stå -2x ikke 2x  i  ½x^2 + 2x - 8


Svar #11
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

Så den ser sådan her ud:

½ (x – (-2)) (x – 4) = ½ (x2 – 2x – 4x – 8) = ½ x2 + x – 4


Svar #12
08. november 2010 af louisetb (Slettet)

Hov nej sådan her:

½ (x – (-2)) (x – 4) = ½ (x2 – 2x – 4x – 8) = ½ x2 - x – 4


Skriv et svar til: Faktoropløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.