Fysik

optisk gitter

09. november 2010 af matthacker (Slettet)

Hej.. sidder med en opgave hvor jeg ikke kan finde ud af at vende formlen rigtigt

opgaven lyder..

En kviksølvlampe udsender et kraftigt blåt lys med bølgelængden 435,8nm.

Lyset fra denne lampe sendes mod et gitter med gitter konstanten 1,50μm.

a) Beregn vinklerne for de afbøjninger, der forekommer

formlen som jeg går udfra jeg skal bruge lyder således

Sin(θm) = m(λ / d) ; m= 0,1,2,3... 

håber i kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2010 af trinebf (Slettet)

 Hvis du starter med vinklen for den første afbøjning, må det jo være θ1. Hvis du så sætter de kendte værdier ind i formlen får du : sin(θ1)=(435,8*10^-9m/1,5*10^-6m) 

For at isolerer θ1 bruger du sin^-1 så det blir:

θ1=sin^-1(435,8*10^-9m/1,5*10^-6m)

for at få vinklerne til de andre afbøjninger ganger du så bare resultatet med 2,3 eller 4 ...


Brugbart svar (0)

Svar #2
09. november 2010 af mathon

             d·sin(θn) = n·λ           hvor n ∈No

              nmax ≈ d/λ = (1,50·10-6 m) / (435,8·10-9 m)  og nmax ∈ No

hvoraf
              nmax = 3

         

              θn = sin-1(n·(λ/d)) = sin-1(n·0,290533)

              θ1 = sin-1(1·0,290533) = 16,9º

              θ2 = sin-1(2·0,290533) = 35,5º

              θ3 = sin-1(3·0,290533) = 60,6º

             


Skriv et svar til: optisk gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.