Matematik

Faktorisering af polynomium

14. november 2010 af UWK (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej er på bar bund med denne faktorisering

jeg har polynomiet f(x)=2x^3-12x^2+18x-8

ved en division af polynomiet med x-4 er jeg kommet frem til 2x^2+4x+2

herefter her jeg findet diskriminanten til f(x) som gav kvadratrod 0      (d=16-16 =0)  

jeg har indsat i nulpunktsformlen.     x=(-4±√0)/4

problemet er at jeg får tre nulpunkter

de to af dem er knyttet til 3. gards polynomiet og det sidste nulpunkt er knyttet  til 2. grads polynomiet

Hvad har jeg gjort forkert?

burde kun få 2 nulpunkter da 3. gradspolynomiet indsat på en graflommeregner kun giver 2 nulpunkter.

håber der er nogen der kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2010 af mathon

 ved division af polynomiet med (x-4) burde du være kommet frem til 2x2 - 4x + 2

                   f(x) = 2x3 - 12x2 + 18x - 8 = 2(x-4)(x2-2x+1) = 2(x-4)(x-1)2


Svar #2
14. november 2010 af UWK (Slettet)

men ved 2x2-4x+2 vil diskriminanten da ikke blive 32? og kvadratrode af 32 = 5,67

hvordan kan jeg få det til at give nogle pæne nulpunkter på (0,4) (0,1)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. november 2010 af mathon

                         f(x) = y = 2(x-4)(x-1)2 = 0

for
                         x = 1  og  x = 4

...............

i øvrigt
  er i 2x2-4x+2       
                           d = (-4)2 - 4·2·2 = 0

hvoraf
                    2x2 - 4x + 2 = 0

                    x = (4±0)/(2·2) = 1   (dobbeltrod)


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. november 2010 af mathon

se


Svar #5
14. november 2010 af UWK (Slettet)

 - og - gir + derfor må x-4 : 2x3-12x2+18x -8 vel også give 2x2+4 +2 for ved -4 vil de to give plus under divisionen men da det skal give -12x skal det vel være negativt.

og forstår ikke helt hvorfor 2 sættes udenfor en parrentes foran (x-4)


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. november 2010 af pensionist (Slettet)

Fortryder


Svar #7
14. november 2010 af UWK (Slettet)

det er til en emne opgave i polynomier hvor funktionen først skal faktoriseres herefter skal man finde diskriminanten og så finde nulpunkterne ved hjælp af nulpunktsformlen

hvordan kan funktionen have et dobbelt nulpunkt?

?2x?^3-?12x?^2+18x-8=(x-4)(?2x?^2+4x+2)

?2x?^3-?12x?^2+18x-8=0

(x-4)(?2x?^2+4x+2)=0

x=4 ∨ ?2x?^2+4x+2=0
?2x?^2+4x+2=0

d=b^2-4·a·c

d=4^2-4·2·2

d=16-16

d=0

x=(-b±√d)/2a

x=4∨(-4±√0)/4

x=4∨(-4±0)/4
x=-1 v x= 1 v x=4

hvad er har jeg gjort galt i disse led?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. november 2010 af pensionist (Slettet)

Den ligning der skal løses heder 2x2 - 4x + 2 = 0

Se #3


Brugbart svar (0)

Svar #9
14. november 2010 af pensionist (Slettet)

Se

Vedhæftet fil:Polynimium.doc

Brugbart svar (1)

Svar #10
14. november 2010 af mathon

           ikke et dobbelt nulpunkt
men
           dobbeltrod med én og samme værdi

dvs
           f(x) = 2x3 - 12x2+ 18x - 8

har to nulpunkter

          (1,0) og (4,0)


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. november 2010 af pensionist (Slettet)

#10

To nulpunkter, men tre rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. november 2010 af mathon

men
            én rod plus to sammenfaldende rødder - altså 2 nulpunkter
          


Skriv et svar til: Faktorisering af polynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.