Matematik

Grænseværdi Hôpital's regel

16. november 2010 af XiphiasFO (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

har problemer med at løse grænseværdi opgaver. Jeg bruger hôpital's regel.

   lim x→π/2  = (cosx) / √(1-sinx)   [0/0]

= lim x→π/2  (-sinx) / ( ( -cosx) / 2√(1-sinx))

= lim x→π/2 (sinx) / (2cosx√(1-sinx))

jeg kan ikke se hvad det skal give.

Sinx → 1          for x →π/2

Cosx  → 0        for x→π/2

√(1-sinx) → 0  for x→π/2

og ved ikke om dette er gyldigt, men 2 → 2 for x→π/2

Bliver det så

= lim x→π/2 (sinx) / (2cosx√(1-sinx)) = 1/2 ?


Svar #1
16. november 2010 af XiphiasFO (Slettet)

har lavet fejl i mellemregningen,

skal være

= lim x→π/2 ( 2sinx√(1-sinx) ) / (cosx)

men kan stadig ikke se hvad det gir'.


Brugbart svar (2)

Svar #2
16. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Lad os skrive funktionen

h(x) = cos(x) / √(1 - sin(x)) = f(x) / g(x) ,

hvor f(x) = cos(x) og g(x) = √(1 - sin(x)) .

Vi søger at bestemme grænseværdien lim(h(x),x→π/2) . Da både f(π/2) = 0 og g(π/2) = 0, ser vi dernæst på

lim(f'(x)/g'(x),x→π/2) .

Vi har nu

f'(x) = -sin(x) og

g'(x) = -cos(x)/(2√(1 - sin(x))) = -f(x) / (2g(x)) , så heraf fås

lim(f'(x) / g'(x) , x→π/2) = -1 / (-(1/2)·lim(f'(x)/g'(x) , x→π/2) , hvoraf

[lim(f'(x)/g'(x) , x→π/2)]2 = 2 , hvoraf

|lim(f'(x)/g'(x) , x→π/2)| = √2

Da cos(x) skifter fortegn ved π/2, mens √(1 - sin(x)) ikke skifter fortegn, får vi, at

lim(cos(x)/√(1 - sin(x)) , x→(π/2)-) = √2 og

lim(cos(x)/√(1 - sin(x)) , x→(π/2)+) = -√2


Svar #3
16. november 2010 af XiphiasFO (Slettet)

Forstår ikke helt hvad det er du laver så prøvede noget andet selv. Jeg omskriver cosx.

cosx = ±√(1 - sin2x)

1 - sin2x = (1-sinx)(1+sinx)                                           a2 - b2 = (a - b)(a + b)

cosx = ±√( (1 - sinx)(1+sinx) )

lim x→π/2 = (cosx) / √(1-sinx)

lim x→π/2 = ±√( (1 - sinx)(1+sinx) ) / √(1-sinx)           √(1-sinx) går ud.  

lim x→π/2 = ±√(1+sinx)

                 = ±√(2)

men hvordan kan der være to løsninger til en grænseværdi? lim x→π/2 fra højre og fra venstre bør jo give samme grænseværdi, således har jeg i hvert fald forstået det.


Brugbart svar (1)

Svar #4
16. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

#3

Jeg fandt grænseværdien som løsning til en 2.-gradsligning.

Du viser i stedet, at

cos(x)/√(1-sin(x)) = ±√(1+sin(x)) , hvor + vælges for x < π/2 og - vælges for x > π/2 ,

hvilket er mere elegant, da højresiden ikke har en singularitet i π/2, og grænseværdierne kan beregnes umiddelbart. Derimod er funktionen cos(x)/√(1-sin(x)) ikke kontinuert i π/2, og derfor er der forskellig grænseværdi for x→π/2 fra venstre eller fra højre.


Skriv et svar til: Grænseværdi Hôpital's regel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.