Fysik

Lille opgave

18. november 2010 af MikkelN (Slettet) - Niveau: B-niveau

Et cylindrisk lod med radius 0,8 cm og højde 7,00 cm hænger stille i en fjeder med fjederkonstant 12,0 N/m. Fjederens forlængelse er målt til 3,1 cm.

Bestem loddets masse.

Hvilket materiale kan lodder været lavet af?


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Tyngdekraften m·g er i balance med fjederkraften k·x . Brug fjederens forlængdelse x til at beregne loddets masse m . Loddets rumfang kan beregnes fra loddets dimensioner. Dermed kan loddets massefylde beregnes. Kig på en liste over massefylder for typiske materialer til at bestemme loddets materiale.


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. november 2010 af mathon

                                                              tyndekraft       =      fjederkraft

  vektorligning                                        m·g                   =        -k·x

  skalarligning                                       m·g                    =         k·x
                     
                                                               V·ρ·g               =    (12 N/m)·(0,031 m)

                                         (h·π·r2)·ρ·(9,82 m/s2)            =     (0,372 N)

                         ((0,07 m)·π·(0,008 m)2)·(9,82 m/s2ρ   =      (0,372 kg·m/s2)

                                                      1,3821·10-4 m4/s2·ρ  = (0,372 kg·m/s2)

                                                                                    ρ  =  (0,372 kg·m/s2) / (1,3821·10-4 m4/s2)

                                                                                    ρ  =  2691,56 kg/m3 ≈ 2,7 kg/dm3 = 2,7 g/cm3


Svar #3
18. november 2010 af MikkelN (Slettet)

 Er det svar på loddets masse ?


Svar #4
18. november 2010 af MikkelN (Slettet)

 og hvad er V*p*g


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. november 2010 af mathon

ikke p men ρ [rho]

                V·ρ·g     er tyngdekraften

                ρ er massefylden = densiteten                   (2,7 g/cm3 hvilket tyder på Al)

                m = V·ρ = ((0,07 m)·π·(0,008 m)2)·(2691,56 kg/m3) = 0,037882 kg ≈ 37,9 g                                                     


Skriv et svar til: Lille opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.