Matematik

hjælp til Løsning affælles koefitient

18. november 2010 af Vellel (Slettet) - Niveau: B-niveau

find fælles koefitient

1)    6s - 3t = 39                2)     14p + 8q = 12                3)      2x - 3y = -5    

       -4s + 3t = 29                        6p - 3q = 0                               3x + 2y = 7

  4)   -x = 1-2y                   5)   2x + y = 6x + 4y = -2       

        3x = 4y - 7

Har prøvet siden 19:00 men kan virkelig ikke finde ud af  det... har også prøvet at få hjælp af min far, men han kan heller ikke, det ville være virkelig rart hvis der var en eller anden der ville hjælpe mig til at forstå disse opgaver.

på forhånd tak.

-Jakob


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Opgaverne drejer sig om "to ligninger med to ubekendte" . I en opgave skal begge ligninger gælde samtidig.

En metode er at isolere den ene ubekendte i den ene ligning og indsætte udtrykket for den ubekendte i den anden ligning. Derved fremkommer en ligning med kun een ubekendt, der så kan løses. ved indsættelse i den første ligning, findes den anden ubekendte.

I ligningerne

I:    6s -3t = 39
II: -4s + 3t = 29 ,

kan vi finde 3t af den første ligning:

I: 3t = 6s -39 . Dette udtryk indsætter vi så i stedet for 3t i den anden ligning:

II: -4s + (6s -39) = 29, eller
    -4s + 6s -39 = 29 , eller
      2s = 29 + 39 = 68 , eller
      s = 34 , som vi indsætter i ligning I:

I: 3t = 6s -39 = 6·34 -39 = 204 - 39 = 165 , hvoraf
    t = 165/3 = 55

Man efterviser, at løsningen, s = 34, t = 55 , er korrekt, ved at gøre prøve i de oprindelige ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. november 2010 af pensionist (Slettet)

Du har nok misforstået opgaven.

Mon ikke du skal løse to ligninger med to ubekendte.

1) løser du ved at addere ligningerne. Så kan du straks beregne s.

Derefter indsætter du den fundne værdi for s i en af ligningerne og beregner t

Jeg har set opgaven før, skal der ikke stå -29


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. november 2010 af mathon

                                          formentlig                    
Løsning affælles koefitient   →  fælles = lige stor koefficient

lige store koefficienters metode


Brugbart svar (1)

Svar #4
19. november 2010 af mette48 (Slettet)

Jweg tror mathon er inde på det rigtige

lige store koefficenter kan skaffes ved at gange hele ligningen med en værdi

1) 6s - 3t = 39                              2) 14p + 8q = 12                                        3) 2x - 3y = -5

-4s + 3t = 29                                6p - 3q = 0                                                      3x + 2y = 7

4) -x = 1-2y                                   5) 2x + y = 6x + 4y = -2

3x = 4y - 7

1) har lige store koofitienter da der står 3t i begge ligninger

2) gang ligning l med 3 og ligning ll med 7, så er der 42p i dem begge (alle led i ligningen ganges med tallet)

3) gang ligningl med 3 og ligning ll med 2, så der er 6x i begge ligninger

kort sagt skaf lige mange x eller lige mange y i de 2 ligninger


Skriv et svar til: hjælp til Løsning affælles koefitient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.