Matematik

differentialregning

20. november 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Jeg er blandt andet blevet bedt om at løse disse to opgaver, som volder mig en del problemer:

1) temp T inde i huset eren funktion af tiden t målt i timer efter kl13ogdet antages at T opfylder dif.ligningen

dt/dT = -0,019(T+12) hvot t er større eller lig 0.

a) bestem den hastighed hvormed temp inde i huset ændrer sigpå det tidspunkt hvor temp inde i huset er 15 grader C.

b) bestemt en forskrift for T

c) bestem hvor mange timerder går inden temp i huset er faldet til 18 grader C.

Mvh


Brugbart svar (2)

Svar #1
20. november 2010 af peter lind

Skal der ikke stå dT/dt på venstre side?  Du skal bruge at dT/dt er hastighed som temperaturen ændrer sig med, så sæt den givne  temperatur ind i højre side.

b) brug et CAS værktøj til det.

c) brug resultatet fra b)


Brugbart svar (2)

Svar #2
20. november 2010 af Andersen11 (Slettet)

Er det ikke dT/dt , der er lig med det angivne udtryk?

a) Beregn da dT/dt når T = 15 .

b) Løs differentialligningen ved separation af de variable.

c) Løs ligningen T(t) = 18 .


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. november 2010 af pensionist (Slettet)

Mener du ikke dT/dt = -0,019(T+12) ?


Svar #4
20. november 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Mange tak for jeres svar. Og jo min fejl, det er dT/dt -  men jeg har prøvet at sætte15 ind som T, hvor resultatet så bliver negativt, kan det passe?

b) skal jeg forstå det sådan at jeg skal isolerer T i ligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. november 2010 af pensionist (Slettet)

Når dT/dt er negativ betyder det at temperaturen falder.

Står der noget i opgaven om, hvad temperaturen er kl. 13.00 ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. november 2010 af peter lind

dT/dt negativ betyder blot at temperaturen er aftagende, så detn er god nok.

b) Der er ikke rigtig tale om nogen isolering her. Du skal bruge et CAS værktøj til at løse ligningen eller som foreslået i#2 bruge separation af variable.


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. november 2010 af pensionist (Slettet)

Isolering er en rigtig god ide. Det vil formindske |dT/dt|  :-)


Svar #8
21. november 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Det klart, mange tak:)

Jeg har ikke nogle oplysninger mht temp omkringkl13. Når du skriver jeg skal bruge seperation af variable på CAS hvordan gørjeg det. Det har jeg desværre ikke prøvet før..


Brugbart svar (1)

Svar #9
21. november 2010 af peter lind

Separation af variable er noget man gør ved håndkraft ikke på CAS. Her isolerer du alt med T på venstre side og alt med t på højre side og integrerer  I det aktuelle tilfælde får du dT/(T+12)  = -0,019dt. Når du ikke kender begrebet er det sandsynligt at du skal bruge CAS Det er også baggrunden for mit svar i #1


Svar #10
21. november 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Jamen så skal jeg jobruge CAS? Er der en "genvej" til at taste det ind,eller harjeg stadig misforstået noget?


Brugbart svar (1)

Svar #11
21. november 2010 af peter lind

Hvordan det gøres er afhængig af det enkelte CAS værktøj


Svar #12
27. november 2010 af hjælp, tak :) (Slettet)

Tak for jeres hjælp. Jeg har fundet frem til en funktion på Voyage 200 der kan hjælpe med dette :)


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.