Fysik

E7 - En solcelles nyttevirkning

21. november 2010 af SarahMadsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

E7 – Solcellens nyttevirkning:
En solcelle er en spændingskilde, der omsætter den tilførte strålingsenergi til nyttig elektrisk energi. For en solcelle er sammenhængen mellem spændingsfaldet U over solcellen og strømstyrken I gennem den givet ved:
I=α-β⋅(e^(γ⋅U)-1)
Solcellen benyttes ved en belysning, hvor α=0,180 A,β=1,47 nA og γ=40 V^(-1). Når solcellen forbindes til en resistor, er spændingsfaldet over solcellen 0,45 V.
a) Beregn resistorens resistans.

Solcellen har arealet 16,8*10^-3 m^2. Intensiteten af sollyset er 870 W/m^2.


b) Beregn solcellens nyttevirkning.


Resistoren i kredsløbet udskiftes med en resistor med variabel resistans. Den nyttiggjorte effekt fra solcellen ved den givne belysning afhænger af resistansen af den variable resistor i kredsløbet.


c) Beregn den største effekt fra solcellen ved den givne belysning. Hvor stor en resistorens resistans i denne situation.

I a) skal vi så bare indsætte de værdier vi kender, i den øverste ligning, og så bruge formlen R=U/I?

Og hvad skal man gøre i b) og c), jeg håber i hurtigt vil hjælpe :) På forhånd tusinde tak


Skriv et svar til: E7 - En solcelles nyttevirkning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.