Matematik

Hjælp til arealberegning..

26. november 2010 af meller22 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej :-)

er der nogle der vil kaste et blik og hjælpe med vedlagte opgave, da jeg virkelig ikke forstår hvordan jeg skal gribe den an?

Håber der er nogle der kan hjælpe!!

Vedhæftet fil: arealberegninger.doc

Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2010 af peter lind

Læg begyndelsespunktet O på jordoverfladen, hvor bakken når jorden. Kald projektionen af A ned på jorden for A1. Du kan finde længden af OA1 ud fra den retvinklede trekant OAA1. Dermed har du x og y koordinaterne for A.

Se på på den lodrette del angivet som 8m. Kald det øverste punkt C og det nederste punkt C1. Trekanterne OAA1 og OCC1 er ensvinklede. Da CC1 er dobbelt så stor som AA1 må stykket OC1også være dobbelt så lang som stykket OA1. Du har nu koordinaterne for C1. Brug dernæst at afstanden fra C1 til B er 20 m til at finde x-koordinaten til B. Du har nu også koordinaterne til B.

Kald koordinaterne for A for (xA,yA) og B for (xB,yB) = (xB, 0).

Desuden ved du at bakken og parablen skal have samme hældning  som bakken i A  altså tan(26º).

Parablens ligning kan skrives som p(x) = a*x2+b*x+c

Du kan nu opstille følgende ligninger:

p(xA) = yA = a*xA2+b*xA+c

p(xB) = yB = a*xB2+b*xB+c

p'(xA) = tan(26º)
 


Svar #2
27. november 2010 af meller22 (Slettet)

tak for det uddybende svar :-) har dog lige lidt spørgsmål, hvordan finder jeg x og y kordinaten ud fra den udregnede længde? - jeg får længden til at blive 3,4 ved at sige 4/tan(26), men det ser ud til at være et for lille tal hvis man kigger på måletstokket på tegningen.. ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. november 2010 af peter lind

Nu kan du ikke regne med at målestokforholdene er korrekt; men da tan(26º) < 1 må resultatet blive større end 4. Du har slået forkert op eller du har glemt at omstille din regnemaskine til at regne med grader.

Med koordinatsystemet   angivet er x koordinaten afstanden fra O til fodpunktet regnet med fortegn. y koordinaterne er højden over jordfladen.


Svar #4
27. november 2010 af meller22 (Slettet)

ja, havde ikke fået det omstillet til grader. nu blev resultatet 8,2. vil det så sige at x = 8,2 og y = 4 eller hvordan??


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. november 2010 af peter lind

Ja; men brug nogle flere cifre. Hvis du har retning mod højre som man jo normalt har skal du skifte fortegn på x.


Svar #6
27. november 2010 af meller22 (Slettet)

forstår ikke helt hvad du mener? og hvordan finder jeg koodinaterne til B? det synes lidt at den bare bliver (20,0) når den røre x-aksen.

Beklager jeg er lidt besværlig :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. november 2010 af peter lind

Det kommer jo lidt an på hvor du anbringer  begyndelsespunktet for koordinatsystemet. Jeg har foreslået at begyndelsespunktet er ved foden af bakken. Punkter til venstre for dette punkt vil have negative x koordinater, punkter til højre for vil have positive koordinater. Afstanden fra begyndelsespunkt til punktets projektion på x aksen vil være den numeriske værdi af x koordinaten. Hvis du anbragte begyndelsespunktet ved foden af det 8m høje stykke vil  B få x koordinaten 20 ellers ikke. Hvad der er sikkert er at forskellen mellem x koordinaten for B og x-koordinaten for det punkt jeg har kaldt C1 er 20


Skriv et svar til: Hjælp til arealberegning..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.