Biologi

Blodsukker

29. november 2010 af sweeti14 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej :) Jeg har lavet en blodsukker undersøgelse som jeg nu laver en rapport om. Et af spørgsmålene/opgaverne går ud på at forklare de variationer af blodsukkerkoncentrationens stigning som vi målte. Jeg mangler lidt til hvorfor den ene persons blodsukkerkoncentration ikke steg så meget.

Jeg har skrevet det her:

Normal værdierne for blodsukkerkoncentrationen svinger normalt mellem 3-6 mmol/L i løbet af hele døgnet.

De to mest aggressive stigninger ses ved Gitte og Kristian

Gittes blodsukkerkoncentration stiger fra 2,8 til 6,3
Hendes kost bestod af: 270 g. rugbrød, 45 g. kalkunpølse, 80 g. kiwi

Kristians blodsukkerkoncentration stiger fra 2,1 til 5,6
Hans kost bestod af: 180 g. rugbrød, 15 g. spegepølse, 15 g. kyllingebryst

Fællesnævneren er polysakkaridet stivelse som bl.a. findes i rugbrød.
Polysakkarider er komplekse kulhydrater; et molekyle med mange kulstofringe. Herunder hører bl.a. stivelse og cellulose.

Stivelsen i vores mad bliver spaltet til millioner af glukosemolekyler i vores fordøjelsessystem. Glukosemolekylerne trænger derefter gennem tarmvæggen og ind i blodbanen. Derved stiger blodsukkeret.

Den laveste stigning i undersøgelsen så vi hos Katrine, hvor blodsukkerkoncentrationen gik fra 4,1 til 4,7.
Hendes kost bestod af: 110 g. kylling, 10 g. agurk, 20 g. salat, 15 g. tomat, 15 g. dressing, 40 g. mayo, 200 g. brød.

I Katrines kost er der meget cellulose som også er et polysakkarid.
Cellulose splittes ikke i glukosemolekyler så plantefibrene ryger derfor hele vejen igennem vores fordøjelsessystem uden at blive optaget i blodbanen.
Det er her jeg mangler noget.

Jeg kan ikke helt finde på mere at skrive. Jeg ville skrive at da plantefibrene ikke optages i blodbanen har det ikke nogen effekt på blodsukkerkoncentrationen, men er det rigtigt?

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2010 af qq8165 (Slettet)

 hmm.. plantefibrene kan ikke spaltes af enzymer i kroppen :D og hvis du gerne vil skrive mere, kan du bl.a. komme ind på forskeller mellem forskellige sakkarider, eksempelvis GI-værdi


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. november 2010 af Booklover (Slettet)

Læg mærke til hvilken form for polysakkarid cellulose er. Det minder meget om stivelse, men dets molekylære struktur er anderledes end stivelse (alfa eller betastruktur? - prøv at sammenligne stivelse og cellulose molekylært), hvilket gør, at cellulose bliver et sværtnedbrydeligt polysakkarid - vores tarmceller er ikke i stand til fuldkomment at nedbryde alt cellulose, hvilket derfor er med til at nedsætte fordøjelseshastigheden og får blodsukkeret til at stige/være mere stabil (når cellulose nedbrydes langsommere går der også længere tid før det kan optages som monosakkarider igennem tarmcellernes semipermeable cellemembraner til blodbanen).


Skriv et svar til: Blodsukker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.