Fysik

Forklaring på mellemregning

02. december 2010 af slapdack (Slettet) - Niveau: B-niveau

          - ΔN

A=     ______   = k*N

              Δt

Hvor A er aktiviteten (radioaktivt henfald)

N antal kerner

t tid

og k henfaldskonstanten

Kan nogen forklare mig mellemregningen


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. december 2010 af aaaa202 (Slettet)

 At A er lig -deltaN/delta(t) gælder kun, hvis vi lader differenskvotienten gå mod uendelig (N som funktion af tiden er jo ikke en ret linje). Dette siger, at A(t) er lig minus den tidsafledte af antallet af kerner som funktion af tiden.
Antallet af kerner som funktion af tiden ved du er givet ved henfaldsloven: N(t) = N0 * (0,5)^(t/T½)
Differentierer du får du (med mellemregninger udeladt - prøv selv!):
A = ln(2)/k * N


Svar #2
02. december 2010 af slapdack (Slettet)

 vil du ikke differentiere den med mellemregninger. finding it a little hard


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. december 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Det sidste lighedstegn følger af, at aktiviteten er poissonfordelt. I en poissonfordeling vil tidsændringen være proportional med mængden.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. december 2010 af aaaa202 (Slettet)

 N(t) = N0 * 0,5^(t/T½)
Vi har en sammensat funktion hvor:
Den indre: i(t) = t/T½, som differentieret er: i'(t) = 1/T½
Den ydre: y(i) = N0 * 0,5^i, som differentieret er: N0 * ln(0,5) * 0,5^i
Nu ved, du at en sammensat funktion f(x) = g(h(x)) differentieres som:
f'(x) = g'(h(x)) * h'(x)
Hvilket for N(t) giver:
N'(t) = N0 * ln(0,5) * 0,5^(t/T½) * 1/T½ = N0 * ln(0,5)/T½ * 0,5^(t/T½)
<=>
-N'(t) = A(t) = N0 * (-ln(0,5))/T½ * 0,5^(t/T½) = N0 * ln(2)/T½ * 0,5^(t/T½) (her bruger jeg at -ln(0,5) = ln(2))
Da N(t) = N0 * 0,5^(t/T½) får vi:
A(t) = ln(2)/T½ * N(t), hvor k = ln(2)/T½
I mit første svar kom jeg til at skrive k = ln(2)/k, hvilket naturligvis var en fejl - sorry : ) 
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. december 2010 af Jerslev (Slettet)

#4: Henfaldsloven udledes fra differentialligningen i #0, og er således ikke rigtig kendt på dette tidspunkt i mellemregningerne.

Argumentet skal hentes i #3.


Svar #6
03. december 2010 af slapdack (Slettet)

 # 4

Hvor kommer - N'(t) pludselig fra?


Skriv et svar til: Forklaring på mellemregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.