Matematik

Det skrå kast

04. december 2010 af Peterpeter550 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.

I min SRP skal jeg skrive lidt om vektorfunktioner og det skrå kast.

Jeg har lavet en øvelse i fysik hvor en fjederkanon har affyret en kugle et antal gange og jeg har fået nogle værdier for både x og y men nu ved jeg ikke hvad jeg så skal. Jeg vil gerne have lavet en parameterfremstilling ud fra de punkter jeg har men aner ikke hvordan  jeg skal gøre det.

Nogle der har nogle ideer?

Vedhæftet fil: Mappe1.xlsx

Brugbart svar (0)

Svar #1
04. december 2010 af mathon

skrå kast

Vedhæftet fil:kast.doc

Brugbart svar (1)

Svar #2
04. december 2010 af pensionist (Slettet)

I Excel skal du få tegnet en tendenskurve (polynomisk) med angivelse af ligning.

Sammenlign med banekurven , du vil da være i stand til at beregne vx og vy  


Svar #3
04. december 2010 af Peterpeter550 (Slettet)

Kan du pensle det lidt mere ud. Det er ikke et emne jeg er van til at arbejde med.


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. december 2010 af pensionist (Slettet)

Når du højreklikker på kurven får du mulighed for at tilføje en tendenslinie (læs om det under hjælp.)

Du kan under indstillinger afmærke "Vis ligning i diagram"

Jeg får følgende resultat:    y = -0,0052*x2 + 0,2598*x + 30,136

prøv at indsætte dine x-værdier i denne ligning.


Svar #5
04. december 2010 af Peterpeter550 (Slettet)

Det er vx og vy delen jeg ikke helt er med på


Brugbart svar (1)

Svar #6
04. december 2010 af pensionist (Slettet)

Koefficienten til x2 er ifølge ligningen for det skrå kast -g / (2•v0x) og koeficienten til x er v0y / v0x , heraf kan du beregne hastighederne.


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. december 2010 af pensionist (Slettet)

Du har kun data for den sidste halvdel af banekurven. Det er ikke godt nok til at få en fornuftig tendenslinie. Excel mangler information om hvor toppunktet er placeret. Men da parablen er symmetrisk – jeg antager kanonen er placeret ved x = 0, så kan vi ”vende” de målte værdier omkring x = 50.
Det har jeg gjort og får en helt anden tendenslinie, hvoraf jeg straks kan aflæse , at du har kanonen indstillet på 450
Nu er det let at beregne hastighederne, jeg kan røbe, at de er under 10 m/sec.
Fil vedhæftet.
 

Vedhæftet fil:Tendenslinier_2.xls

Svar #8
06. december 2010 af Peterpeter550 (Slettet)

Tak for hjælpen. prøver at se om jeg kan få det til at give mening nu. :)


Svar #9
06. december 2010 af Peterpeter550 (Slettet)

Jeg bliver nød til at spørge. Hvordan kan du aflæse hvad vinklen var??


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. december 2010 af pensionist (Slettet)

Sammenlign kasteparablens ligning med tendensligningen, så får du

v0y / v0x = 1,0085 og da vi har v0y / v0 =  |v0| • sinα0 / |v0| •cosα0 = tanα0 = 1,0085 ⇒ α0 ≈ 450


Svar #11
06. december 2010 af Peterpeter550 (Slettet)

Hvad er det for en formlen du bruger her? :-/


Brugbart svar (1)

Svar #12
06. december 2010 af pensionist (Slettet)

Du må da kende formlen for kasteparablen -

y = ( - g / 2•v0x )·x2 + ( v0y / v0x)·x

Tendensligningen, som du flytter til et nyt y saåledes at den lyder:

y = - 0,00101•x2 + 1,0085·x

Sammenlign nu de to ligninger.


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. december 2010 af pensionist (Slettet)

Ups! Der er en skrive fejl !!!!!!!!!

y = ( -g / 2•v20x )•x2 + ( v0y / v0x)·x


Svar #14
06. december 2010 af Peterpeter550 (Slettet)

Y = - ½ * g * t^2 + V0y * t + y0

det er den jeg kender men er det ikke mere eller mindre samme formel?


Brugbart svar (1)

Svar #15
06. december 2010 af pensionist (Slettet)

Jo, det er nøjagtig den samme formel, MEN dine måleresultater er x og y værdier - du har ingen værdier for t. (jeg gætter - jeg kan ikke vide det) - derfor skal du bruge den ligning, der giver y som funktion af x.

Du kan komme fra den ene ligning til den anden ved at bruge x = v0x • t


Svar #16
06. december 2010 af Peterpeter550 (Slettet)

Du kan vel godt høre det er et ret nyt emne for mig. :)

Jeg vil kigge lidt videre på det nu men du kan slippe for mig resten af aftenen. :)

Men der kommer sikkert flere spørgsmål inden længe igen. :) du skal have mange tak for den hjælp du har givet mig allerede. :)


Svar #17
07. december 2010 af Peterpeter550 (Slettet)

Er der nogen måde at finde Vy, V0y eller V0 hvis man ikke ved hvilken kraft projektilet blev affyret med eller kan man kun benytte sig af den grafiske metode?


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. december 2010 af pensionist (Slettet)

Har du andre data end de målte x og y værdier ? Hvis ikke så er svaret nej.

Brug nu det der står i svar #12 og se hvad det fører til.


Svar #19
07. december 2010 af Peterpeter550 (Slettet)

Har desværre kun de data du også har.


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. december 2010 af pensionist (Slettet)

Så må du arbejde med dem. Kom nu igang !

Begynd med at beregne v0x


Forrige 1 2 Næste

Der er 29 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.