Fysik

Gnidningskoefficienten

05. december 2010 af Kristina0 (Slettet) - Niveau: B-niveau

er der nogen der kan hjælpe mig med at definere hvad en gnidningskoefficient er.?


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2010 af Denicec (Slettet)

 µ udtrykker graden af friktion med underlaget i bevægelse hen over dette med permanent kontakt og uden rulning.

Gnidningskraften Fgnid = -(µ·FNe = -µ·m·g·cos(α)·e,
hvor
hvor e er en enhedsvektor i bevægelsesretningen
FN er størrelsen af tyngdekraftens normalkraft af det sig bevægende legeme mod underlaget 
µ er friktionsgraden
α er underlagets vinkelhældning i grader med vandret

Fres = m·g·sin(α)·e - µ·m·g·cos(α)·e = ((sin(α) - µ·cos(α))·m·g)·e

da gnidningskraften virker modsat bevægelsesretningen, som sædvanligvis regnes positiv

µ er en decimalbrøkdel af FN, hvorfor 0<µ<1


Svar #2
05. december 2010 af Kristina0 (Slettet)

undskyld men jeg forstår det ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. december 2010 af hell3417 (Slettet)

 Det er en konstant mellem 0 og 1, som angiver hvor stor gnidning der er mellem to materialer, jo mindre gnidningskoeffiecient desto mindre gnidning.

Gnidningskraften kan beregnes ved Fgnid=μ·Fnormal.

Kræfterne skal regnes som vektorer, og det er det, Denicec gør ovenfor.


Skriv et svar til: Gnidningskoefficienten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.