Matematik

Lineær uafhængighed

06. december 2010 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 hej, jeg læser om lineær uafhængighed, der jo er indeholdt i at kigningen:
a1v1 + a2v2 + a3v3.... anvn (hvor vn er den den n'te vektor i en mængde af vektorer og an den n'te konstant)
kun har løsning a1 = a2 = a3 ... = an = 0
Har vi f.eks. de 3 vektorer i R3, hvor e er en enhedsvektor:
1) ez, ey, ex
Så er det klart, at disse 3 enhedsvektorer udspænder rummet og er lineært uafhængige og dermed udgør et basis-set. 
Har vi modsat vektorerne
2) ez, ey, ex, ex + ey
udspænder de stadig R3 men er ikke lineært uafhængige. 
Det jeg så ikke forstår er så, at hvis vi er givet disse vektorer, hvorfor er de så ikke lige så nyttige som mængden 1)? For nok er den sidste vektor lineært afhængig af de andre, men den kan vel bare vælges fra, og så har vi jo et basis-sæt i de 3 andre, der på samme måde som vektorerne i 1) kan linearkombineres til alle mulige andre vektorer. Det kan godt være, at følgen rent faktisk er lige så nyttig, men det fremgår ikke tydeligt af mine kilder, hvorfor jeg har følt mig nødsaget til at spørge jer herinde : ) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2010 af hvadmeddet (Slettet)

Sættet af de fire vektorer i 2) er ligeså 'nyttigt' som sættet i 1), idet de som du selv sige udspænder samme rum.

Matematikere kan dog godt lide at se på både nødvendige og tilstrækkelige betingelser, og som du selv er inde på er de fire vektorer i 2) tilstækkelige til at udspænde rummet udspændt af vektorerne i 1), men de er ikke alle nødvendige. Du prøver at udspænde R3 og ved derfor du kun behøver tre vektorer for en basis, du kan således indse at enten ey, ex eller ex+ey er overflødig.

Hvis nu rummet er mere abstrakt end R3 kan det være en fordel med en lineært uafhængig basis, da du således direkte kan aflæse dimensionen, som antallet af vektorer i basisen.


Svar #2
06. december 2010 af aaaa202 (Slettet)

 Jeg har lige endnu et spørgsmål:
Der står i min bog, at et sæt vektorer (a,b,c,d...) udspænder et vektorrum, hvis og kun hvis alle vektorer i V kan skrives som linearkombinationer af disse vektorer. Men burde der ikke stå "at et sæt af lineært uafhængige vektorer"? For hvis vi har vektorer, der både krydser x,y,z-planen i et koordinatsystem, men samtidig har samme retning, udspænder de jo R3, men de kan vel ikke linearkombineres til alle vektorer i R3? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2010 af hvadmeddet (Slettet)

Du har et stort vektorrum V, f.eks. R3. En basis for dette er eksempelvis ex, ey og ez. Men inden i dette 'store vektorrum' kan du have mindre vektorrum, eksempelvis rummet udspændt af ex og ey.

Til dit sidste spørgsmål gælder, at hvis et sæt af vektorer udspænder hele V (eksempelvis R3) kan alle vektorer i V skrives som (en) linearkombination af de givne vektorer.


Svar #4
06. december 2010 af aaaa202 (Slettet)

 Jamen vektorerne (2,4,6) og (4,8,12) udspænder jo R3, men de kan ikke linearkombineres til alle vektorer i R3.


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. december 2010 af hvadmeddet (Slettet)

De to vektorer udspænder ikke R3. Det kan de aldrig gøre, da dimensionen af R3 er 3, og der kun er 2 vektorer, det er mindst en for lidt.


Svar #6
06. december 2010 af aaaa202 (Slettet)

 Nej undskyld, jeg tænkte mig ikke om. Jeg mente at vektorerne (2,4,6), (4,8,12) og (8,16,24) udspænder R3 men alle vektorer i R3 kan da ikke linearkombineres fra disse, da de har samme retning? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. december 2010 af hvadmeddet (Slettet)

De tre vektorer er jo netop ikke uafhængige, da de to sidste bare er 2 og 4 gange den første. Derfor udspænder de ikke rummet R3, men i stedet rummet

{ (x,y,z)∈R3 | (x,y,z)=k*(1,2,3),k∈R }

som er et rimelig kedeligt en-dimensionalt vektorrum.


Svar #8
06. december 2010 af aaaa202 (Slettet)

 Men det medfører vel at et sæt vektorer, der udspænder et helt vektorrum pr. definition må være lineært uafhængige, og det er det jeg synes er underligt, for mange steder, når man når til hvad en basis er, står der, at det er et sæt vektorer, der både er lineært uafhængige og udspænder rummet, og denne dobbelthed giver jo ikke nogen mening så. Men det er vel også et spørgsmål om, hvordan man helt præcist definerer span, og der er tydeligvis varianter rundt omkring i litteraturen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. december 2010 af andershorsted (Slettet)

Et sæt vektorer, der udspænder et helt vektorrum behøver ikke at være lineært uafhængige. Sættet {(1,0), (0,1), (1,1)} udspænder R2, men vektorerne er ikke lineært uafhængige. Sættet {(1,0), (0,1)} udspænder også R2, og da vektorerne samtidig er lineært uafhængige, udgør de en basis for R2.
 


Skriv et svar til: Lineær uafhængighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.