Fysik

Giraf

16. december 2010 af multi376 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 En girafs hjerte er placeret i højden 2 m. Når dyret er færdig med at plukke blade,
rejser det sit hoved fra at være på højde med hjertet –situation a– til højden
y = 3:5 m, svarende til giraffens fuldt oprejste stilling –situation b–.
Vi forestiller os for enkelthens skyld at hjertet og hjernen er forbundet med een
pulsåre med tværsnit A, og at blodtilstrømningen i den er laminær og uden tab. Vi
regner endvidere med at blod og vand har samme massetæthed.


a) I situation a er blodtrykket ved hjertet lig med pa. Hvad er blodtrykket ved
hjernen?

mit bud: P = Pa


b) Hvad skal blodtrykket ved hjertet være i situation b for at sikre det samme tryk
ved hjernen som i situation a?

ingen anelse


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2010 af mette48 (Slettet)

P=Pa+trykket fra en 1,5 m høj vandsøjle (blodsøjle)

Pa+1,5*mf*g             mf=massefylde af blod/vand

enhederne må du selv få styr på, da jeg ikke ved hvilken trygenhed du ønsker


Svar #2
16. december 2010 af multi376 (Slettet)

b) Hvad skal blodtrykket ved hjertet være i situation b for at sikre det samme tryk
ved hjernen som i situation a?

P = Pa + 1,5*mf*g = Pa + 14700

så langt er jeg med men det jeg ikke forstår er at vi skal sørger for at trykket ved hjernen skal være det samme som i situation a. Så skal jo P = Pa på en eller andet måde


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. december 2010 af mette48 (Slettet)

Pa er trykket i højde med hjernen

P er trykket ved hjertet

Deto tryk skal ikke være lige store


Svar #4
16. december 2010 af multi376 (Slettet)

men kan vi være enig om at i opg a er P = Pa da højden er 0


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. december 2010 af mette48 (Slettet)

Ja når giraffens hoved er i højde med hjertet er P=Pa


Skriv et svar til: Giraf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.