Matematik

differentialregning

21. december 2010 af Emma1991 (Slettet)

jeg skal differentisere  funktionen: x/√(1+x2), jeg synes det ligner en sammensat, men jeg får ikke det samme som mit cas-værktøj.. hvilken formel?

og så skal jeg bestemme en ligning for tangentplanen: g(x,y)= y* √(1+x2) i punktet P(1,1,g(1,1))

jeg finder vel først g(1,1)=1*√1+12 = √2

så skal jeg finde g'x(a,b)  og g'y(a,b) og her går det så galt, jeg fatter bare ik at differentisere med hensyn til x eller y...


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. december 2010 af Walras

Det er jo sådan set både et produkt af to funktioner, hvoraf den ene er sammensat. Du kan nok bedst se det, hvis du omskriver den til

f(x)=x/√(1+x2)=x·(1+x2)-1/2,

hvoraf du får

f'(x)=1·(1+x2)-1/2+x·(-1/2)·2x·(1+x2)-3/2=(1+x2)-1/2-x2(1+x2)-3/2=1/√(1+x2)-x2/(1+x2)3/2


Brugbart svar (1)

Svar #2
21. december 2010 af Walras

Med hensyn til den anden opgave skal du blot huske at nøjes med at fokusere på den variabel, du differentierer med hensyn til.

g(x,y)=y·√(1+x2)=y·(1+x2)1/2,

hvor du først differentierer med hensyn til x

g1(x,y)=y·1/2·2x(1+x2)-1/2=xy(1+x2)-1/2=xy/√(1+x2),

idet y da blot er en konstant. Da differentieres i stedet med hensyn til y, hvilket giver

g2(x,y)=√(1+x2),

da √(1+x2) er en konstant.


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. december 2010 af Krabasken (Slettet)

@ # 1 :

Problemet er jo nok det, at Cas-værktøjet (i mit tlfælde voyage 200) giver

(x2+1)-(3/2)

???


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. december 2010 af mathon

@ #3

     det nyligt opståede "problem er jo nok det, at du på dit Cas-værktøj (i dit tlfælde voyage 200)"
     har indtastet noget forkert


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Mathon -

Kan du hjælpe mig med at finde fejlen i denne indtastning :

d(x/√(1+x2),x)

 = 1 / (x2+1)3/2  - ?


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. december 2010 af mathon

Ja

     Define g(x,y) = y·√(1+x2)

    gx =      d(g(x,y),x) = xy / √(1+x2)            som talen var om i #2

    Define f(x) = x/√(1+x2)

    f '(x) = d(f(x),x) = 1/(x2+1)3/2                   

..........

           og svaret åbenbart var på hver sit


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. december 2010 af Krabasken (Slettet)

@  #  6

Mathon -

Kan du hjælpe mig med at finde fejlen i denne indtastning :

d(x/√(1+x2),x)

 = 1 / (x2+1)3/2  - ?

Jeg er ikke rigtig nået til Define og alt det smarte endnu, maskinen er ret ny, og jeg har altid brugt håndkraft.

Men jeg ville som sagt vældig gerne forstå, hvad jeg taster forkert ovenfor ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #8
22. december 2010 af mathon

der er ikke tastet noget forkert,
men
          jeg troede, at du som vi andre, talte om differentiation af g(x,y)

og i den optik
                           "var der tastet forkert"


Brugbart svar (1)

Svar #9
22. december 2010 af Krabasken (Slettet)

@ # 8

Jeg nåede aldrig længere end til de to første linier af # 0

Mit problem består i, at når jeg differentierer

f(x)=x/√(1+x2)

således:

d(x/√(1+x2),x)

så siger maskinen

= 1 / (x2+1)3/2

mens Walras i # 1 får

f ' (x) =1·(1+x2)-1/2+x·(-1/2)·2x·(1+x2)-3/2=(1+x2)-1/2-x2(1+x2)-3/2=1/√(1+x^2)-x^2/(1+x^2)^3/2

?????


Brugbart svar (1)

Svar #10
22. december 2010 af pensionist (Slettet)

De to svar er identiske.

Sæt det på samme brøkstreg.

God jul.


Brugbart svar (1)

Svar #11
22. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Den mulighed synes jeg ellers, jeg havde taget højde for, men jeg må nok ha' en kammeratlig samtale med min

optiker -

Tak for svaret og God Jul selv ;-)


Brugbart svar (1)

Svar #12
22. december 2010 af mathon

da

        1/√(1+x2) - x2/(1+x^2)3/2  =  (1+x2)/(1+x2)3/2  - x2/(1+x2)3/2  = 1/(1+x2)3/2


Brugbart svar (1)

Svar #13
22. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Osse tak til Mathon - trods den lidt rigoristiske indledning ;-)

Og God Jul !


Brugbart svar (1)

Svar #14
22. december 2010 af pensionist (Slettet)

#12

Den udregning tror jeg godt Krabasken selv kunne have klaret.

Der var egentlig ingen grund til at træde mere i det - og heller ikke særligt pædagogisk.


Brugbart svar (1)

Svar #15
22. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Jeg føler ikke, jeg har gjort mig fortjent til den slags kommentarer, men var overbevist om at jeg var mellem venner

men alle kan vel stirre sig blinde på en detalje

Undskyld - jeg skal ikke gøre ulejlighed oftere

Krabasken


Brugbart svar (1)

Svar #16
22. december 2010 af pensionist (Slettet)

#15

Har du mon misforstået min kommentar #14,? Den var ikke til dig.

Eller trænger du virkelig til at opsøge din optiker ?


Brugbart svar (1)

Svar #17
22. december 2010 af Krabasken (Slettet)

Det  er nok brillerne igen - men jeg har svært ved at se, hvad der skulle kunne misforstås.

Tværtimod, så er det da rene ord for pengene.

Men - korrekt - den var ikke til mig.

Men om mig.

Og hvis det er god pædagogik, ja så er der nok noget, jeg har misforstået . . .


Brugbart svar (1)

Svar #18
23. december 2010 af Walras

I har da lidt af en diskussion.

#3 Jeg har ikke noget CAS-værktøj, så jeg regner i hovedet, så godt jeg nu kan. Den kan naturligvis omskrives, som Mathon viste, but it was not that apparent to me at 11 pm...

Glædelig jul!


Brugbart svar (1)

Svar #19
23. december 2010 af Krabasken (Slettet)

- Vi gik udenfor og "sloges", så alle misforståelser er klaret og julefreden har sænket sig.

Jeg burde selv have set omskrivningen, men havde stirret mig blind på skidtet, så kvadratrødderne var begyndt at danse rundt inde i hovedet på mig. Og det kender vi jo nok allesammen -

Tak for kommentaren og

God Jul !


Skriv et svar til: differentialregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.