Matematik

Ikke en brøk.

04. januar 2011 af Px (Slettet)

 En tilfældig valgt elev gennemgår 1)
1) Givet a^2 = 1^2 + 1^2 (Phytagoras). Bevis at a ikke er en brøk.


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. januar 2011 af PeterValberg

 se da.wikipedia.org/wiki/Irrationale_tal

...Irrationaliteten af kvadratrod 2

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. januar 2011 af PeterValberg

 glemte lige at sige...

a2 = 12 + 12    ⇔    a = √2

hvis det er et irrationelt tal, kan et jo ikke være en brøk (der er et rationelt tal)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
04. januar 2011 af Px (Slettet)

 Jamen skal jo bevise det 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. januar 2011 af Morsby (Slettet)

Som #1's link til Wikipedia siger:

Antag, √2 er rationelt og derfor kan skrives som en uforkortelig brøk (dette er et modstridsbevis):

√2 = p / q

2 = (p / q)2 = p2 / q2   DER GANGES OVER MED q2

2q2 = p2            HERMED VIST, AT p2 ER ET LIGE TAL <=> p ER ET LIGE TAL.

Der indføres nu tallet r = 0,5p. Altså:

2q2 = (2r)2 = 4r2

<=> q2 = 2r2       HERMED VIST, AT q2 ER ET LIGE TAL <=> q ER ET LIGE TAL.

Da både p og q er vist at være lige, kan brøken forkortes med 2 ; hvilket er i modstrid med, at alle rationelle tal kan skrives som en uforkortelig brøk.


Skriv et svar til: Ikke en brøk.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.