Fysik

Fysik opgaver, hjælp mig

06. januar 2011 af NejIkkeIgen (Slettet)

hej folkens jeg har regnet nedenstående opg, men ved ikke hvordan jeg skal besvare opgaven...

a) argumenter for, at nuklidet 82Se kan omdannes ved et dobbelt beta-minus henfald, men ikke ved et almindeligt beta – minus henfald.
Først opstilles henfaldsskema for 82Se ved et dobbelt beta- - henfald.


(34 , 82)Se→(36 , 82)Kr +2(-1, 0)e +2ν


Følgende værdier bliver slået op:
(_34^82)Se=81,916698 u
(_36^82)Kr=81,913482 u
e=5,4854·10^(-4) u


Herefter beregnes Q-værdien:
Q=(mefter-mfør)·c^2
Q=(81,916698 u-81,913482 u-5,485410^(-4) u ·931,5
Q=2,48470173 MeV


Derefter opstilles henfaldsskemaet for et almindeligt beta- - henfald.
(_34^82)Se→(_35^82)Br +(_-1^0)e +ν
Følgende værdier bliver slået op:
(_34^82)Se=81,916698 u
(_35^82)Br81,916802 u
(_-1^0)e=0,00054857990 u
Herefter beregnes Q-værdien:
Q=(m_efter-m_før)·c^2
Q=(81,916698 u-81,913482 u-0,00054857990u ·931,5
Q=-0,51110617685 MeV


Hvordan argumenter jeg herefter at dobbelt beta minus henfald er spontan ……
Og at almindelig beta minus henfald skal have tilført mere energi

Det er som om jeg mangler noget men hvad ??

 og så kan jeg heller ikke finde ud af b ' eren :-(, nogen der vil hjælpe mig :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
06. januar 2011 af peter lind

Hvis Q er negativ er der ikke energi nok til at henfaldet kan forgå. Energien skal være den samme før og efter og efter et henfald skal der også være plads til kinetisk energi af henfaldsprodukterne.


Svar #2
06. januar 2011 af NejIkkeIgen (Slettet)

vil du også lige kigge på b, hvordan kommer jeg videre med den

b) beregn halveringstiden for 82 Se.


Det er denne formel a=K·N jeg skal bruge, men hvordan kan


a= aktiviteten (32 dobbelt beta minus henfald)
k= henfaldskonstanten ( som jeg skal finde)
N= antallet af radioaktive kerne (2,6 g)

Er det rigtigt indtil videre…??
 


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2011 af peter lind

Du må så finde hvor mange kerner der er altså N. Du har at massetallet er 82. Du kan slå op i en tabel, hvad en masseenhed vejer. brug dette til at finde hvad 82Se vejer og del det op i hvad klumpen vejer.


Svar #4
06. januar 2011 af NejIkkeIgen (Slettet)

hva ?? altså jeg skal slå op hvad en masseenhed vejer, det forsotd jeg men resten forstod jeg ikke ... hvis det ikke gøre noget vil du så ikke forklare det en gang til .. ??


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. januar 2011 af peter lind

Du har N atomer, der hver vejer 92*a , hvor a er atommasse enheden. Du vil så ialt have massen N*82*a som skal være lig den opgivne masse af den radioaktive klump


Brugbart svar (1)

Svar #6
06. januar 2011 af mathon

   N = (2,6 g)/(82 g/mol)·NA = 0,031707·6,022·1023mol-1 =  1,91·1022

   A = k·N

   k = A/N = (32 s-1)/(1,91·1022) = 1,68·10-21 s-1


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. januar 2011 af mathon

beregnet for en dobbeltproces - hvis jeg har forstået dine informationer rigtigt


Svar #8
07. januar 2011 af NejIkkeIgen (Slettet)

ja det er konstaneten k, det vil sige at jeg finder T1/2 ved denne formel: k=ln(2)/t1/2

altså ¨år jeg 1,68*10^-21 = ln(2)/ x, så isolere jeg x og får 4,12588 *10^20 kan det passe at halveringstiden er så meget eller har jeg ramt helt forkert ??


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. januar 2011 af mathon

I #2
            a = aktiviteten (32 dobbelt beta minus henfald)    

                  har du ikke angivet enheden for henfaldet
                                                                                                   pr min, pr sek.  ???


Skriv et svar til: Fysik opgaver, hjælp mig

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.