Matematik

vilkårlige trekanter

10. januar 2011 af Ibo199 (Slettet) - Niveau: B-niveau

jeg har lidt svært ved at finde frem til hvad vinkel v er i opgave b. nedunder er der en link til opgaven, er der nogen der har en forslag til hvordan man kan finde frem til det rigtige resultat?

jeg har fået opgave A til 33, 37 grader.

http://www.emu.dk/gym/tvaers/sciencegym/matematik-materialer/Opgaver-med-geometri.pdf
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2011 af peter lind

I vinkel ACD find vinkel D, som også er en vinkel i trekant CDE. trekanten er ligebenet så vinkel E = vinkel D


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. januar 2011 af NejTilSvampe

 Se på trekant CED 

Find vinkel D, da du har vinkel A i forvejen. D = 90 - A

Derefter kan du finde E, da du ved at CD = CE = 4 

og til sidst har du v da vinkelsummen er 180 grader 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2011 af RMC (Slettet)

hvordan kan i være sikre på at CED er ligebenet? Pågrundelsen for at den er det er? For i det er jo en skitse og i princippet kunne de have to forskellige længder.


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Cirkelbuen fra D til E markerer, at E er skæringspunktet mellem cirklen med centrum i C og radius CD, og liniestykket AD, og det fremgår også direkte af opgaveteksten. Derfor er CD og CE radier i samme cirkel og er derfor lige lange, hvorfor trekant CED er ligebenet.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2011 af RMC (Slettet)

Aha i see :D mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2011 af RMC (Slettet)

hvordan vil i finde arealet af hele figuren?


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Mener du trekant ACD, eller trekanten med cirkelafsnittet inkluderet ?

Trekant ACD er retvinklet, hvor begge kateter er kendt.

Arealet af cirkelafsnittet DE findes som arealet af cirkelsektoren CDE minus arealet af trekant CDE.

Cirkelsektorens areal er r·v , hvor r er cirklens radius, og v er den indesluttede vinkel i radianer .

Trekant CDE er ligebenet, hvor de to ligestore sider er kendt, og topvinklen v er også kendt.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2011 af RMC (Slettet)

kan jeg ikke finde arealet af den store trekant også cirkelafsnittet?


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Jo, det er jo netop det, jeg foreslår i #7.


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. januar 2011 af RMC (Slettet)

Når hehe :S Forstår dog ikke helt det her "og v er den indesluttede vinkel i radianer". Hvad mener du med indesluttede?


Brugbart svar (1)

Svar #11
11. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er den vinkel, der er indesluttet mellem sektorens to radier. Det er den vinkel, der kaldes v i opgaven. Men den skal udtrykkes i radianer.


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. januar 2011 af RMC (Slettet)

vinkel v er 67,38 grader og radianen for det er 0,92307. Det ganger jeg med fire, så får jeg 3,69 m2, kan det passe for cirkelafsnittet?


Brugbart svar (1)

Svar #13
11. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Det er cirkelsektorens areal, du finder sådan; men 67,38º = 67,38·π/180 rad = 1,176 rad. Cirkelsektorens areal er

A = v·πr2/(2π) = vr2/2 , ikke vr som jeg skrev foroven. Jeg beklager fejlen. Her bliver sektorens areal

A = 1,176·42/2 = 8·1,176 = 9,408 .

Derfra skal så trækkes arealet af trekant CDE for at få afsnittets areal.


Skriv et svar til: vilkårlige trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.