Fysik

Alfa-henfald

11. januar 2011 af xxxbecky (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogen der kan hjælpe mig med følgende opgave:

Bestem hastigheden for den α-partikel, der udsendes ved α-henfaldet af U-232. Antag, at urankernen er i hvile ved henfaldet, og at Q-værdien ved henfaldet er 5,42 MeV.

På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2011 af TorbenA (Slettet)

Hvis vi antager, at kernen er i hvile både før og efter henfaldet, er Q-værdien det samme som alfapartiklens kinetiske energi

Q = ½mv2

Hvis du omregner Q til Joule og m = 232 u til kg, kan du finde v, som så er alfapartiklens hastighed.


Svar #2
11. januar 2011 af xxxbecky (Slettet)

 okay tusind tak skal du have :-)


Svar #3
11. januar 2011 af xxxbecky (Slettet)

hvilken Q-værdi skal jeg bruge? Den for Uran eller den for alfa-partiklen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. januar 2011 af mathon

          

                     m(42He) = 4,00260 u = 6,64648·10-27 kg

                     Ekin = 5,42 ·106 eV = 8,6838·10-13 J

  urelativistisk beregnet

                     v = √(2Ekin/m) = 1,616·107 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2011 af TorbenA (Slettet)

Der er kun en Q-værdi, Q-værdien for henfaldet. Det er den værdi, der bliver frigjort ved hnfaldet. Vi går ud fra, at alfapartiklen får det hele.


Svar #6
11. januar 2011 af xxxbecky (Slettet)

okay mange tak, det giver fuldstændig mening :-)


Skriv et svar til: Alfa-henfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.