Fysik

Stød i to dimensioner

11. januar 2011 af xxxbecky (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, kan I hjælpe mig med denne opgave?

To ens kugler med massen 2,0 kg kolliderer i et stød, hvor den ene kugle ligger stille til at begynde med, mens den indkommende kugle bevæger sig med hastigheden 5,0 m/s. Spredningsvinklerne for de to kugler er 30° og -45° efter stødet.
a) Beregn de to kuglers hastighed efter stødet.
b) Beregn den samlede tilvækst i kinetisk energi.

a) Ved jeg ikke hvordan jeg regner, har fået nogle mærkelige resultater

b) Går ud fra at jeg skal tage de to kinetiske energier og trække dem fra hinanden - for at finde forskellen?

På forhånd mange tak :-)


Brugbart svar (1)

Svar #1
11. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt impulsbevarelse før og efter til at bestemme hastighedsvektorerne.


Svar #2
11. januar 2011 af xxxbecky (Slettet)

Ja det har jeg gjort, jeg har fået v1: 4,33 m/s og v2: 2,50 m/s :-S ved bare ikke om jeg har udregnet det på den rigtige måde.


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Før stødet er den samlede impulsvektor

p1 = m(0 ; 0) + m(5,0m/s ; 0)

Efter stødet er den samlede impuls

p2 = m·v1(cos(30º) ; sin(30º)) + m·v2(cos(-45º) ; sin(-45º))

Impulsbevarelse betyder p1 = p2 , der giver os to ligninger til bestemmelse af v1 og v2 , idet vi har divideret massem m ud:

5,0m/s = v1·cos(30º) + v2·cos(-45º)

0 = v1·sin(30º) + v2·sin(-45º)

dvs

((√3)/2)·v1 - ((√2)/2)·v2 = 5,0m/s

v1 = v2·√2

hvoraf

(√6 - (√2)/2)·v2 = 5,0m/s , eller v2 = 2,8696m/s

og v1 = v2·√2 = 4,0583m/s


Svar #4
11. januar 2011 af xxxbecky (Slettet)

Så havde jeg alligevel regnet forkert, selvom jeg prøvede at følge vejledningen i min fysikbog.

Men tusind tak skal du have, du har vist lige reddet mig fra skriftlig fravær! :-D 


Svar #5
12. januar 2011 af xxxbecky (Slettet)

 undskyld men hvad betyder dette tegn ; ?

det ligne det tegn man bruger til at angive position for et punkt...


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er det jo også her. Det er brugt som skilletegn mellem koordinaterne i en vektor. Derved forveksler man det ikke med et decimalkomma i en talstørrelse.


Skriv et svar til: Stød i to dimensioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.