Fysik

Hjælp

19. januar 2011 af Brateslaav (Slettet)

 Sodavandsbobler
Hvis man hælder sodavand op i et glas ses en masse små bobler, både i væsken og på indersiden af glasset. Når boblerne stiger mod overfladen bliver de en lille smule større.
En boble har volumenet ved bunden af et sodavandsglas, som er fyldt så overfladen
ligger 15 cm over bunden. Luftens tryk er 1 atm og densiteten af sodavandet er

a) Lav passende antagelser og vurdér boblens volumen ved overfladen.


Svar #1
19. januar 2011 af Brateslaav (Slettet)

Idealgasligningen ville jeg benytte.

Jeg kender gaskonstanten, volumen og trykket. 

Temperaturen og stofmængden er ikke defineret. 


Svar #2
19. januar 2011 af Brateslaav (Slettet)

Hvordan finder jeg boblens volumen ved overfladen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2011 af mathon

                     1033,23 cm H2O-tryk = 1 atm

                     15 cm H2O-tryk = (1 atm)·(15/1033,23) = 0,014518 atm

           

T antages at være konstant i alle sodavandens lag og antal mol CO2 (g) i boblen er også konstant,
hvoraf af Boyle-Mariottes Lov:

                       Pover·Vover = Pbund·Vbund

                       Vover = (Pbund/Pover)·Vbund

                       Vover = ((1,014518 atm)/(1 atm))·Vbund

                       Vover = 1,014518·Vbund

relativ
volumen-
forøgelse
                       ΔV/V = ((1,014518 - 1)·Vbund) / Vbund) = 0,14518

relativ
volumen-
forøgelse
i procent
                       (ΔV/V)·100% = 0,14518·100% ≈ 14,5%


Svar #4
19. januar 2011 af Brateslaav (Slettet)

Tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2011 af mathon

#3 korrigeret:

relativ
volumen-
forøgelse
                       ΔV/V = ((1,014518 - 1)·Vbund) / Vbund) = 0,014518

relativ
volumen-
forøgelse
i procent
                       (ΔV/V)·100% = 0,014518·100% ≈ 1,5%                 det andet lød også lidt voldsomt
                                                                                                     med det få antal cm


Svar #6
19. januar 2011 af Brateslaav (Slettet)

Jep det syntes jeg også.


Skriv et svar til: Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.