Fysik

Bøjningsvinklen

19. januar 2011 af ChristinaVestergaard (Slettet) - Niveau: C-niveau

Heej. Jeg har en opgave som jeg har sat med i 100 år nu, og det giver ingen mening!

Jeg skal regne ud hvad bøjningsvinklen er når længden fra gitret til væggen er 79 cm. (Se evt den vedlagte tegning)
Der er 32.7 cm mellem 0. orden og 1. orden. Og det er altså bøjningsvinklen til 1. orden, altså A1 på tegningen jeg skal regne.


I min verden skal man bruge formlen tan(A1)= 32.7/79.
Men kan simpelthen ikke få det til at give et tal der er realistisk.

Vedhæftet fil: laserlys_gitter.gif

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Har du din lommeregner stående i grader (ikke radianer)?

Din metode er god nok.


Svar #2
19. januar 2011 af ChristinaVestergaard (Slettet)

åååårh det var der den lå :o

men altså nu skriver den: A1=180.*(@n1 + .124921) ?1 :s


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Ja, der er jo matematisk set uendelig mange løsningen.

@1 betyder bare et helt tal. Hvis du nu beder den om at finde tan-1(32,7/79) i stedet for at bruge solve har du ikke det problem.


Svar #4
19. januar 2011 af ChristinaVestergaard (Slettet)

Når jeg skriver det ind får jeg 0.392.
Kan det godt passe vinklen er så lille?


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Nej, jeg får 22,5º. Tjek lige radianerne igen.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. januar 2011 af mathon

            d·sin(θ1) = λ

            tan(θ1) = x/L

            sin(θ1) = tan(θ1)/√(1+tan21)) = λ/d

                             x/√(L2+x2) = λ/d

                             x2/(L2+x2) = (λ2/d2)

                             d2x2 = λ2(L2+x2)

                              (d2 - λ2)x2 = (λ·L)2

                              x2 = (λ·L)2/(d2 - λ2)

                              x = (λ·L)/√(d2 - λ2)                                    da x>0


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. januar 2011 af chr42 (Slettet)

Jo, men vi kender allerede x Mathon. Det er vist et spørgsmål om en usamarbejdsvillig lommeregner.


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. januar 2011 af mathon

det overså jeg


Svar #9
19. januar 2011 af ChristinaVestergaard (Slettet)

Ja, min lommeregner vil slet ikke samarbejde.
Så jeg prøver lige igen senere. (: men tak


Brugbart svar (0)

Svar #10
19. januar 2011 af mathon

               approx(tan-1(32,7/79)) ≈ 22,5º


Skriv et svar til: Bøjningsvinklen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.