Matematik

:( Differentialkvotient :(

22. januar 2011 af Elenaa (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej allesammen:)

Er der nogen som kan forklare (uddybende) denne figur  til mig????

Figuren tilhører opskrift 1 for differentialkvotient. 

Jeg har vedhæftet den, så I kan kigge på den. Jeg har virkelig brug for jeres hjælp.  :)

Vedhæftet fil: Diff.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2011 af Krabasken (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. januar 2011 af SuneChr

På grafen for f(x) er indtegnet forskellige punkter kaldet Q, (burde kaldes Q1, Q2 osv.). Ideén med illustrationen er at vise liniernes hældning ændre sig, når Q nærmer sig P, og at linien får en grænsestilling (eller grænsehældning) i punktet P, også kaldet tangenten i punktet i P.


Svar #3
22. januar 2011 af Elenaa (Slettet)

Mange tak for svaret:) 

Jeg har lige et andet spørgsmål, da jeg har svært ved at forstå det:) 

Punkterne kaldet Q, er de bare et vilkårligt andet punkt på kurven, der er med til at bestemme sekanthældningen??? 

Og hvad vil det sige at linjen får en grænsehældning i punktet P.. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
22. januar 2011 af SuneChr

#3  Du kan jo bare sige, at punktet Q "bevæger sig" henimod punktet P.

Tangenthældningen:  Kald P koordinaten for (x0,y0) og Q for (x1,y1).

Grænsehældningen er da grænseværdien af  (y1 - y0)/(x1 - x0) når x1 går mod x0. Kaldes fifferentialkvotienten af f(x) for x  =  x0.


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. januar 2011 af SuneChr

#4  slå-fejl:  differentialkvotienten.


Svar #6
22. januar 2011 af Elenaa (Slettet)

Mange tak for hjælpen:) 

Jeg har lige et sidste spørgsmål angående differentialkvotienter. 

Når en kurve er givet ved y = f(x), bestemmes stejlheden a i et punkt P(x0,f(x0))på kurven på følgende måde:

Vi vælger et vilkårligt andet punkt Q (x,f(x)) på kurven og bestemmer sekanthældningen.

apq = f(x) - f(x0)  over x- x0

Denne brøk omskrives (om muligt), så man ved at indsætte xistedet for x i formlen for apq kan beregne en værdi a, som apq går mod, når x går mod x0.

Hvad betyder det sidste egentlig???? Kunne du forklare det på en mindre kompliceret måde?:)

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. januar 2011 af SuneChr

Lad os ta' et eksempel på hvordan en differentialkvotient udledes:

Til funktionen f(x)  =  x2  vil vi finde differentialkvotienten svarende til x = x0.

x0 giver vi en tilvækst og kalder denne for h. Vi har så to x-værdier:  x0  og  (x0 + h)   og de samhørende funktionsværdier henh.vis  f(x0)  og  f(x0 + h). Vi er nu interesseret i brøken: ( f(x0 + h) - f(x0)) / ( (x0 + h) - x0)  = ( ( x0 + h)2 - x02) / h

= ( x02 + h2 + 2hx0 - x02) / h  =  2x0 + h  som går mod 2 x0 for h gående mod 0. Hvoraf vi udleder:  f´(x)  =  2x.


Svar #8
23. januar 2011 af Elenaa (Slettet)

 Hej igen:)

Kan du så fortælle mig, hvad jeg kan udlede af denne opskrift på at finde differentialkvotienten (nedenunder) og den vedhæftede figur, vi kiggede på i starten??? Hvad er sammenhængen mellem dem???

Opskrift på at finde differentialkvotienten:

Når en kurve er givet ved y = f(x), bestemmes stejlheden a i et punkt P(x0,f(x0))på kurven på følgende måde:

Vi vælger et vilkårligt andet punkt Q (x,f(x)) på kurven og bestemmer sekanthældningen.

apq = f(x) - f(x0)  over x- x0

Denne brøk omskrives (om muligt), så man ved at indsætte xistedet for x i formlen for apq kan beregne en værdi a, som apq går mod, når x går mod x0.

 


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Prøv at tegne begge forklaringer (det er altid godt for forståelsen at få tingene "igennem hånden") -

Så vil du opdage, at det faktisk er det samme, der står - med forskellige ord. ;-)


Svar #10
23. januar 2011 af Elenaa (Slettet)

 Kan du ikke forklare det til mig:) Please!!!!


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. januar 2011 af Krabasken (Slettet)

Det kan ikke pr. mail forklares bedre end det står.

Det, der mangler, er, at du forstår det.

Så det er inde knoppen på dig, der skal ske noget.

Det er derfor jeg foreslår, at du får det gennem hånden ved at tegne det.

Det er som regel en god måde at forstå tingene på.

Prøv nu at gøre det, og husk een ting til:

Matematik er ikke noget, man læser som en roman, men noget, man standser op og tænker over hver gang man kommer til noget, man ikke forstår.

Go' arbejds-(og tegne-)lyst ;-)


Svar #12
23. januar 2011 af Elenaa (Slettet)

 Mange tak for hjælpen:)


Skriv et svar til: :( Differentialkvotient :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.