Matematik

punktmængde i rummet

25. januar 2011 af Zuhal10 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 beskriv de punktmængder i rummet, der fremstilles af følgende ligninger:

a)x^2+y^2+z^2=2y-2x-2

b)x^2+y^2+z^2-14x+16y-24z+302=0

c)4x^2+4y^2+4z^2-16x+8y-56z=-213


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. januar 2011 af sigmund (Slettet)

Du må komme med nogle idéer selv. Ingen gider at lave opgaven for dig. Der er tale om kugler. Du skal selv finde centrum og radius for kuglerne. 


Brugbart svar (3)

Svar #2
25. januar 2011 af mathon

     a)    
                  x2 + y2 + z2 = 2y - 2x - 2

                  x2 + 2x + y2 - 2y + z2 = -2

                  (x+1)2 - 1 + (y-1)2 - 1 + (z-0)2 = -2

                  (x+1)2 + (y-1)2 + (z-0)2 = 02

dvs
                  punktet (-1;1;0)           


Svar #3
25. januar 2011 af Zuhal10 (Slettet)

 tak for hjælpen mathon


Brugbart svar (2)

Svar #4
25. januar 2011 af mathon

     b)
                     x2 + y2 + z2- 4x +16y - 24z = -302

                    (x-2)2 - 4 + (y+8)2 - 64 + (z-12)2 - 144 = -302

                    (x-2)2 + (y+8)2 + (z-12)2 = -302 + 212 = -100     som er en absurditet

          og derfor ikke beskriver nogen punktmængde beskrevet med reelle tal
 


Brugbart svar (2)

Svar #5
25. januar 2011 af mathon

    c)
                         4x2 + 4y2 + 4z2 - 16x + 8y - 56z = -213

                          x2 + y2 + z2 - 4x + 2y - 14z = -53,25                          

                          (x-2)2 - 4 + (y+1)2 - 1 + (z-7)2 - 49 = -53,25

                          (x-2)2 + (y+1)2 + (z-7)2 = 54 - 53,25  = 0,75 = (3/4)    

                           (x-2)2 + (y+1)2 + (z-7)2 = (√(3)/2)2   
       
som er
ligning for
 
                kuglen med centrum C(2;-1;7) og radius r = √(3)/2
          
     
 

                        


Brugbart svar (2)

Svar #6
25. januar 2011 af sigmund (Slettet)

Ja, så må vi håbe, at OP har lært noget til næste gang han/hun får en lignende opgave.


Skriv et svar til: punktmængde i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.