Fysik

Ellære

25. januar 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej, jeg har et par spørgsmål til ellære som falder i to dele:

1) Jeg sidder og skal regne på en elektronkanon, hvor man jo antager, at energien er bevaret så:
Uacc * e = ½mv^2
Her kom jeg imidlertid til at tænke på, hvorfor man er nødt til at til at tage den numeriske værdi af elektronens ladning. Det er jo ganske indlysende, at energien ikke skal blive negativ, men hvorfor må den egentlig ikke det - eller med andre ord. Hvorfor er energien for et system defineret som en numerisk værdi og ikke en vektor? 

2) Jeg sidder også og kigger på columbs lov, som her er skrevet på formen, der giver størrelsen af kraften mellem to ladning - eller gør den det? For størrelsen er jo den numeriske værdi af kraften, så hvorfor er det overhovedet tilladt, at coloumbs lov giver en negativ længde af kraften, der jo er en vektor?

To spørgsmål, der begge drejer sig om mit problem med plus- og minus-tegn foran ladning. Håber nogen kan hjælpe mig.


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2011 af mathon

                 ...størrelsen af energi og kraft har ikke noget fortegn...


Svar #2
25. januar 2011 af aaaa202 (Slettet)

Energi er vel altid målt i en størrelse, for det er jo ikke en vektor. Mit spørgsmål var: Hvorfor er energi kun defineret som en størrelse?
Og det andet spørgsmål var: Hvorfor kan størrelsen af kraften i coloumbs lov blive negativ, når der er tale om en størrelse.
Jeg har nok ikke gjort mine spørgsmål klare nok.


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. januar 2011 af mathon

             energien er en positiv skalar

             E = |q·U| = |q|·|U| = |q|·U

størrelsen af en kraft er en positiv skalar

eks.

                F12 = (1/(4πεo))·(Q1·Q2)/r123r12 = k·(Q1·Q2)/r123r12

                F12 = |F12| = ( |k|·|Q1|·|Q2|/r123)·|r12|   = k·|Q1|·|Q2|/r122        som er en positiv skalar


Brugbart svar (0)

Svar #4
30. januar 2011 af placebo321 (Slettet)

#3

Hvad med energierne i hydrogenatomets energiniveaudiagram? Energierne har her negativt fortegn pga. af fastsættelsen af diagrammets nulpunkt


Brugbart svar (0)

Svar #5
30. januar 2011 af mathon

specielt
                  er det her mest praktisk at
                  have energiens nulniveau
                  for den helt frigjorte elektron,
                  hvorfor energienerne regnes negative.

    ...sjældent med en regel uden undtagelser


Skriv et svar til: Ellære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.