Matematik

vektor regning. fra |b| til b

25. januar 2011 af Sebastiangade (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej Alle (se vedhæftet fil tak)
Jeg er gået lidt i stå med den her opgave.
Altså jeg ved at jeg skal bruge formlen som hedder: ab = ( a*b ) / ( |b| ^2 )* b
Men jeg kender kun:
a*b=2
|b|=3

hvordan opløser jeg | | da jeg jo mangler b.
Så min formel kommer til at hedde 2 / (3^2)*b
Så ville høre om nogle kunne hjælpe mig med dette.

Og jeg ville også høre om der var nogle som kunne fortælle hvordan jeg finder v, og plejer v ikke at være en vinkel, da opgaven siger beregn længden af v.

tak.

Vedhæftet fil: opgave1.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2011 af NejTilSvampe

 Du skal beregne længden af projektionen af ab.

Når der er en pil over et bogstav er det altid en vektor. Så i dette tilfælde er det v for vektor.


Svar #2
25. januar 2011 af Sebastiangade (Slettet)

okay længden af projektionen af a på b er det ikke den formlen jeg skrevet overstående jeg skal benytte mig af ? Men jeg kender jo stadig ikke b så kan jeg jo ikke gøre det


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. januar 2011 af NejTilSvampe

 #2 - Kig godt på formlen igen. Hvad er forskelen på en vektor og en skalar(tal)? Og hvad er en "længde", vektor eller skalar?

Du kan godt bruge den der formel, du kan også bare bruge a*b = |a|*|b|*cos(v) , hvad end du fortrækker.


Svar #4
25. januar 2011 af Sebastiangade (Slettet)

 er altså slet ikke med på hvad det er du taler om - da vektorer aldrig har været min stærke side.

men altså jeg ved jo at a og b er en sidelængde, 

Men altså jeg har jo ingen vektorer her, eller er det mig som ikke forstår dette?


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. januar 2011 af NejTilSvampe

 nej det er korrekt du har ingen vektor. Forskellen på en vektor og et tal er at en vektor har en længde og en retning.

Den formel du opstiller  ab = ( a*b ) / ( |b| ^2 )* b  giver en vektor fordi du har b.   hvor det med fed er vektorer.

Så den ligning giver ikke en skalar som er det du gerne vil finde. Så du skal finde |ab|  som er en skalar.

Så du kan løse opgaven på to måder. Den måde jeg bedst kan lide er at bruge at 

a*b = |a|*|b|*cos(v)   hvor |a|*cos(v) = |ab|   som du kan indse med lidt trigonometri hvis du tegner det. 

Dermed får du at 

a*b = |ab| * |b|   isoler |ab|


Svar #6
25. januar 2011 af Sebastiangade (Slettet)

 Okay jeg er med på:

at jeg opstiller min formel og får en vektor pga. b og dermed ikke er en skalar.

jeg ønsker at finde |ab| som er en skalar.

så skriver du :" a*b = |a|*|b|*cos(v) hvor |a|*cos(v) = |ab| som du kan indse med lidt trigonometri hvis du tegner det."

er altså ikke med på a*b = |a|*|b|*cos(v) hvor |a|*cos(v) = |ab|

altså hvad gør du for at komme frem til dette, og hvordan får du |a|*cos(v) = |ab| kender vi cos(v) ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. januar 2011 af NejTilSvampe

Se billede.  - Jeg har muligvis zoomet for langt ind, brug Ctrl+Scroll med din mus :)

Længden af projektionen kan findes ved formlen  cos(v) = hos / hyp  i den retvinklede trekant.

hvor |ab| = hosliggende katete  og  |a| = hypotenusen

Derfor må der gælde at 

cos(v) = |ab| / |a| <=> |ab| = |a|*cos(v)

----

definitionen på skalarproduktet er 

a*b = |a|*|b|*cos(v)

Ved substitution af |ab| = |a|*cos(v)  fås:

a*b = |ab| * |b| <=> |ab| = a*b / |b|


Svar #8
26. januar 2011 af Sebastiangade (Slettet)

 okay men hvordan finder jeg så |ab| den kender jeg jo ikke


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Projektionen af vektor a på vektor b er vektoren

ab = (ab/|b|) b/|b|

Dette er en vektor, der er parallel med vektor b , og da b/|b| er en enhedsvektor, er projektionens længde

|ab| = |ab|/|b|

I opgaven kendes |a| = 7, |b| = 3, og ab = 2 , hvorfor længden af projektionen nu kan beregnes.


Brugbart svar (0)

Svar #10
26. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Den anden del af opgaven drejer sig om at beregne længden af vektoren v = 4a + 5b . Her er v en vektor, og man finder

|v|2 = vv = (4a + 5b)•(4a + 5b) = 16|a|2 + 40ab + 25|b|2

Da |a| , |b|, og ab er kendte, kan længden |v| af vektor v derfor beregnes .


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. januar 2011 af NejTilSvampe

 #8 - |ab| er den opgaven går ud på at finde... Du har de andre to oplysninger, så kan du finde |ab|. Du kan vel finde ud af at sætte ind i en formel?


Svar #12
26. januar 2011 af Sebastiangade (Slettet)

 okay kan det passe at |ab| = a * b / | b | = 2 / 3

og ang. v

er dette så facit ?

 16|a|2 + 40a•b + 25|b|2

eller skal jeg sætte nogle værdier ind ? da jeg kun har værdierne 

16|a|^2 + 40*2 + 25*3^2

men så har jeg |a| som er ubekendt ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Længden af projektionen er korrekt.

I opgaven kendes både |a| , |b| og ab , som angivet i #9 . Man beregner først |v|2 og dernæst |v| .


Svar #14
26. januar 2011 af Sebastiangade (Slettet)

#13 havde glemt at jeg også kendte a.

|v|2 =

v•v =

(4a + 5b)•(4a + 5b) = 

16|a|^2 + 40a•b + 25|b|^2 =

(16*(7^2)) + (40*2) + (25*(3^2)) =

784 + 1600 + 225

|v|^2 = 2609

er det her så rigtigt ?

men hvordan opløser jeg så (opløftet i anden) ? så vi kun har v tilbage


Brugbart svar (0)

Svar #15
26. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Du har helt sikkert tastet korrekt på din lommeregner. Når du kender kvadratet på et tal, finder du tallet selv ved at tage kvadratroden at kvadratet.

|v| = (|v|2)1/2


Svar #16
26. januar 2011 af Sebastiangade (Slettet)

#14 den fik jeg ikke med, 

så: |v|^2 = 2609
dermed siger vi: (2609)^0,5 = 51,08 afrundet

er dette så korrekt ?

så længden af v = 51,08 ??
 


Brugbart svar (0)

Svar #17
26. januar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#16

Ja, det er korrekt. Det var jo indholdet i det, jeg skrev i #15 . Længden af vektor v skrives |v| .


Svar #18
26. januar 2011 af Sebastiangade (Slettet)

 #17 Awesome , thanks 


Skriv et svar til: vektor regning. fra |b| til b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.