Matematik

`finde to løsninger

28. januar 2011 af tomassongirl (Slettet)

 vis ligningen x^2+kx-8x-4k+15=0 for enhver værdi af k har to forskellige løsninger

hvordan gør man dette med de k'er


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. januar 2011 af PeterValberg

 Måske dette kan bruges:

x2 + kx - 8x - 4k +15 = 0 

kan omskrives til:

x2 + (k - 8)x - (4k -15) = 0

en "normal" andengradsligning efter modellen ax2 + bx + c = 0 

Denne har to løsninger, hvis diskriminanten d = b2 - 4ac er større end nul

Du undersøger altså i det aktuelle tilfælde om:

d > 0 ?
(k - 8)2 - 4·1·(-(4k - 15)) > 0
(k - 8)2 - 4·1·(-4k + 15) > 0
k2 + 64 - 16k +16k - 60 > 0
k2 + 4 > 0 

da resultatet af en vilkårlig værdi for k (såvel negativ som positiv), som "sættes i anden" og adderes 4 altid vil give et positivt tal (>0) må ligningen nødvendigvis have to løsninger for alle k

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: `finde to løsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.