Matematik

differentialligninger

01. februar 2011 af pretty2710 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Et varmt stykke metal afkøles i luft, hvis temperatur er 20 grader.
Opstil differentialligningen for, hvordan metalstykkets temperatur afhænger af tiden.

vi kender to punkter (4,150) og (8,127)


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. februar 2011 af peter lind

Gæt på at afkølingshastigheden er proportional med forskelle i temperatur af luften og metallet.


Svar #2
01. februar 2011 af pretty2710 (Slettet)

 Vil jeg også selv gætte på. Hvad med: T`(t) = -k*(T(t) - 20) Hvor T er temperaturen og t er tiden?


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. februar 2011 af peter lind

Helt rigtig.


Svar #4
01. februar 2011 af pretty2710 (Slettet)

 oka, tak. Men senere bliver jeg så bedt om at finde metallets oprindelige temperatur, dvs T(0). 

Jeg gætter på, at man skal finde løsningen og sætte 0 ind på t`s plads. Men jeg kan ikke finde ud af at finde løsningen med de punkter jeg har. 

Hjælp.

Jeg ved at løsningen må være af formen: T(t) = 20+ c*e^(-kt)


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. februar 2011 af peter lind

Du har at T(4) = 150 og T(8) = 127. Det giver to ligninger til bestemmelse af c og k


Svar #6
01. februar 2011 af pretty2710 (Slettet)

 Åh tak! Selvfølgelig. 


Skriv et svar til: differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.