Fysik

Spin og paritet

01. februar 2011 af Holma (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Undskyld hvis mit spørgsmål allerede har været besvaret. 

Mit spørgsmål:  Forudsig på baggrund af skalstrukturen spin og paritet for kernen af hhv. C-12 og C-13. (Carbon) 

Jeg har fået et hint på denne side om, at når antallet af neutroner og protoner er lige mange  er spinet 0, men hvad er pariteten af denne og hvordan findes denne. For C13 er der en neutron i overskud, mens alle de andre partikler udligner hinanden, men den er vel exciteret inden i kernen så hvordan finder jeg spinet  og pariteten af C13? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Kernen går efter den lavest tilgængelige energitilstand. Du har vel en oversigt over kernetilstande? Dengang jeg lavede opgaver af samme kaliber havde jeg en oversigt over forskellige energitilstande i kerner, hvor man blot vælger den med laveste energitilstand, der passer til pariteten og spinnet,


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. februar 2011 af peter lind

Hvis kernen har et resulterende spin, der er heltallig er pariteten lige ellers ulige.


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2011 af Holma2 (Slettet)

 Jeg har åbenbart i forvirringen glemt mit kodeord. Det er stadig mig der skriver.

 </o:p>

Tak for jeres input, nu bliver jeg dog desværre mere forvirret.

#1

Jeg har nu ikke sådan en oversigt! Mærkeligt!. Er det umuligt at bestemme paritet og spin uden? Jeg er jo ikke interesseret i specifikke energier af kernetilstande, kun paritet og spin.

 </o:p>Jeg kan naturligvis godt selv se hvad spin bliver af en deuteriumkerne, hvor vi har blot en ekstra neutron, men heller ikke her kan jeg greje hvordan jeg skal finde paritet.  

#2

Og jo, jeg er klar over at pariteten enten er lige eller ulige. Jeg spørger om hjælp til at bestemme hvorvidt det ene eller andet er gældende.


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. februar 2011 af Holma2 (Slettet)

 Hmm jeg kan så se, at Deuterium har spin 1+, den havde jeg ikke lige forudset. 

Noget siger mig at jeg ikke er i stand til at lave opgaven, med de ting jeg har til rådighed. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2011 af Holma2 (Slettet)

 Men nu arbejder jeg mig lidt frem.

 </o:p>

Nukleonerne har orbital impulsmoment, hvilket jeg har overset indtil nu. 

L=L1+L2

Samt

S=S1+S2

 Da vi ved</o:p>

J=L+S

og

Og parity er (-1)^J

 </o:p>

Er jeg næsten ved målet. 

Jeg kan godt se, at jeg behøver en databog. Der er ingen smutvej som jeg overser?  


Skriv et svar til: Spin og paritet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.