Fysik

Dynamik

02. februar 2011 af scharbach (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Et kørertøj med massen 680 kg bevæger sig med hastigheden 80 km/t. Ved er sammenstød standeses kørertøjet på vejlængden 0,5m.

Find standsetiden samt kraftpåvirkningen på køretøjet, når accelerationen er regnes konstant

Jeg er helt lost i det her. Ved det har noget med Newtons love at gøre, men forstår intet af de formler

Håber i kan hjælpe


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opstil bevægelsesligningerne ved konstant acceleration a . I løbet af bremsetiden T bevæger køretøjet sig bremselængden 0,5m .


Svar #2
02. februar 2011 af scharbach (Slettet)

Forstår det stadig ikke! Hvad er det for en formel du veil bruge?


Svar #3
02. februar 2011 af scharbach (Slettet)

Jeg har jo hverken acc eller nogen tid!


Svar #4
02. februar 2011 af scharbach (Slettet)

ahh. fandt ud af det

Svar 0,045 S

Nu mangler jeg bare at beregne kraften


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Nej, de skal jo findes ud fra oplysningerne i opgave.

Vi lader bilen køre hen ad x-aksen, og sætter t=0 og x=0, hvor opbremsningen starter. Da accelerationen er konstant, gælder der, at x''(t) = a og dermed

x(t) = (1/2)at2 + bt + c ,

hvor vi nu skal bestemme konstanterne a, b, og c.

Da vi valgte at sætte x(0) = 0, har vi c = 0.

For hastigheden har vi

v(t) = at + b .

Til tiden t=0 giver opgaven, at v(0) = b = 80 km/t

Tiden T for opbremsningen findes ved, at v(T) = 0, så aT + b = 0 . Endvidere oplyses det, at bremselængden er 0,5m , så vi må have

x(T) = (1/2)aT2 + bT = 0,5m , og da T = -b/a , får vi

(1/2)a·(b/a)2 -b2/a = 0,5m , eller

-(1/2)b2/a = 0,5m , eller

a = -b2/(1m) = -(80km/t)2/(1m) = -(80/3,6)2 m/s2 = -493,8 m/s2 = -50,3g (g står her for tyngdeaccelerationen).

Tiden T for opbremsningen er da

T = -b/a = 0,045s

Kraftpåvirkningen på køretøjet er da F = m·a = -3,36·105 N


Skriv et svar til: Dynamik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.