Matematik

HJÆLP

03. februar 2011 af louisetb (Slettet) - Niveau: B-niveau

Det radioaktive stof strontium 90 henfalder, så der efter 1 år er forsvundet 2,45 % af stoffet.Et laboratorium indkøber 7 gram af stoffet i 2004.


a) Bestem, hvor mange gram der er tilbage efter 2 år.

Kan det så passe, hvis jeg gør sådan her:

f(x) = 7 * (1 – 0,0245)2 = 7 * 0,97552 = 7 * 0,9516 = 6,6612
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Ja det er ganske rigtigt


Svar #2
03. februar 2011 af louisetb (Slettet)

Hvad så, hvis man skal bestemme, hvor mange år der går, før der er mindre end 1 gram tilbage af stoffet?


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

f(x)=1 og find x


Svar #4
03. februar 2011 af louisetb (Slettet)

så den kommer til at se sådan her ud:

1 = 7 * (1 – 0,0245)x      ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

præsis


Svar #6
03. februar 2011 af louisetb (Slettet)

Og kan det passe, at man skal bruge log?


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

ja


Svar #8
03. februar 2011 af louisetb (Slettet)

og at det så blir 78,4358 ? :D


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Det præcise tal er nok mere 76,8593

log(1)=log(7*0,975x) <=> log(1)=log(7)+log(0,975x) <=> log(1)=log(7)+x*log(0,975) <=> x=(log(1)-log(7))/log(0,975)

x=76,85934542


Svar #10
03. februar 2011 af louisetb (Slettet)

skal man sætte det i log med det samme?

Jeg har sagt:

1 = 7 * (1 – 0,0245)x

1 = 7 * 0,9755x

1 / 7 = 7 * 0,9755x / 7

0,1429 = 0,9755x

log(0,1429) = log(0,9755x)

log(0,1429) = x * log(0,9755)

log(0,1429) / log(0,9755) = x * log(0,9755) / log(0,9755)

78,4358 = x

≈ 78
 


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Jeg har altid lært man skal få x ned før man isolerer, men du kan prøve og sætte de to værdier ind på x's plads og se hvem af dem der giver den mest præcise værdi ;)


Svar #12
03. februar 2011 af louisetb (Slettet)

god ide og tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

så lidt :)


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#9

Svaret i #8 er faktisk tættere på det præcise svar 78,44793 end dit svar i #9, eftersom du afrunder 1-0,0245 = 0,9755 til 0,975 .


Brugbart svar (0)

Svar #15
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Er du sikker?

7*0,975^78,44793=0,961

7*0,975^76,8953=0,999


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Men 1-0,0245 = 0,9755 , ikke 0,975, som du anvender.


Brugbart svar (0)

Svar #17
03. februar 2011 af WHiP (Slettet)

Ja jeg tjekkede lige en ekstra gang og jeg havde overset afrundingsfejlen, du har ret ^^


Skriv et svar til: HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.