Fysik

Opdrift

06. februar 2011 af NickIranii (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej kære fysikere og deslige :b

Jeg har en opgave, jeg ønsker hjælp til - eller rettere sagt; 3 delopgaver .. :)

____________________________

En isflage har arealet 2,50 m2 og tykkelsen 15,0 cm. Isflagen flyder på et hav med en densitet på 1,03·103 kg/m3. Regn med, at isens densitet er 917 kg/m3 (densiteten af is ved 0 ºC).

a) Beregn opdriften på isen, hvis den er presset helt ned, sådan at overfladen af isflagen er helt nede i niveau med vandoverfladen. 

b) Hvor meget masse kan isflagen bære(udover sin egen masse)?

c) Hvor dybt stikker isflagen ned i vandet, hvis der ikke er noget ovenpå?

_____________________________

Mit bud er, at jeg skal hive fat i formlen Fopdrift = Vfortrængt væske · ρvæske · g

Men hvad så?

På forhånd tak!! :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2011 af mathon

a)

                 opdriften = tyngden af den fortrængte vandmængde

                 Fop = V·ρ·g = d·A·ρ·g = (0,15 m)·(5,5 m2)·(1,03·103 kg/m3)·(9,82 m/s2) = 8344,55 N


Svar #2
06. februar 2011 af NickIranii (Slettet)

# er du sikker? :)

Jeg har lige fået hjælp af en bekendt, der er ingeniør og han fik facit til 416,123 N :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2011 af mathon

b)

                    mbære·g = (0,15 m)·(5,5 m2)·((1,03·103 - 917) kg/m3))·g

                    mbære = (0,15 m)·(5,5 m2)·((1,03·103 - 917) kg/m3)) = 93,225 kg


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. februar 2011 af mathon

c)
                 opdriften =
                                         tyngden af den fortrængte vandmængde = tyngden af isflagen
                              

                                                                   Fop = Vunder·ρvand·g = V·ρis·g
hvoraf
                                                                   Vunder = (ρisvand)·V

                                                                   dunder·A = (917/1030)·(0,15 m)·A       

                                                                   dunder =  (917/1030)·(0,15 m) ≈ 0,1335  m = 13,35 cm   

   


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. februar 2011 af hippo746 (Slettet)

Mathon har ved en fejl anvendt 5,5 kvm istedet for 2,5 kvm, men principperne er rigtige

a : 0,15*2,5*1030 = 386,25 kg = 3.792,98 N

b : 0,15*2,5*(1030-917) = 42,38 kg = 416,12 N

c : 0,15*(917/1030) = 0,1335 m svarer også fint med, at man siger, 1/10 del af isbjerget er over vand.:


Skriv et svar til: Opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.