Matematik

Vektorer

09. februar 2011 af smilme (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har brug for hjælp til en opgave. Håber I forstår det jeg har skrevet og kan hjælpe mig med det.

Der oplyses om vektorne a og b at:

længderne /a/=2 /b/=5 og at skalarproduktet a*b=7

vinklen mellem a og b er udregnet til v=45,57
/a+b/ er udregnet til at /a+b/=6,5

Men, så kan jeg ikke komme videre:
projektioenen af vektor a på vektor b betegnes Ab, og projektionen af vektor b på vektor a betegnes Ba
Jeg skal nu beregne længden /Ab+Ba/, nogle der kan hjælpe..?
tror jeg skal bruge formlen:
Ab=(a*b)divideret med /b/^2 og det hele gange vektor b
Har (a*b)=7, og /b/^2=5^2=25, men hvad med vektor b..?
 

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2011 af peter lind

Sæt de givne værdier for a·b og b2 ind. Det vil gøre det mere overskueligt for dig.

Gentag fo Ba Du har nu Ab =k1b og Ba som k2a, hvor du kender tallene k1 og k2. Herfra kan du finde den søgte længde på samme måde som du fandt |a+b|


Svar #2
09. februar 2011 af smilme (Slettet)

undskyld, men jeg forstår ikke helt, det du har skrevet. Altså, a·b= 7 og  b2= 52=25. Jeg forstår ikke, hvor du vil have jeg skal sætte dem ind.

Hvad mener du med "gentag for Ba" og hvad er k1b, K2a, K1 og k2. Undskyld de mange spørgsmål på en gang, men jeg vil gerne være sikker på, at jeg har forstået det.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2011 af peter lind

Du skriver selv at Ab = ((a·b)/b2)b.  Du kender  tallene for a·b og b2. Du skal bare sætte disse tal ind. Resultatet bliver så et kendt tal ganget med b. Det er dette kendte tal jeg kalder for k1

Opgaven kræver at du også finder et udtryk for projektionen for ba. Det er udregningen af denne jeg mener med at gentage beregningen


Svar #4
09. februar 2011 af smilme (Slettet)

ok, jeg prøver lige:

Ab= ((a*b)/b2)b = (7/25)b = ...... K1b

Ba= ((a*b)/a2)a = (7/4)a=..........K2a

Når du siger at jeg finde den på samme måde som jeg fandt |a+b|, er det så denne formel, jeg skal bruge:

(a+b)2 = a+b+2 *a *b (jeg brugte nemlig den formel til at beregne |a+b|)

Hvis ja, hvordan???


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. februar 2011 af peter lind

 k1 og k2 er tal ikke vektorer så du bør ikke markere dem som vektorer.

beregn (k1a+k2b)2


Svar #6
09. februar 2011 af smilme (Slettet)

jamen, jeg ved jo ikke hvad k1a og k2b er?


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. februar 2011 af peter lind

Dem har du jo angivet i #4 til 7/25 og 7/4


Svar #8
10. februar 2011 af smilme (Slettet)

ok, er det så udregnet rigtigt?:

(k1a+k2b)2 = k1a2 + k2b2 + 2 * 7 (fordi skalarproduktet er a * b = 7)

                     = 7/252 + 7/42 + 14 = 17,1409. Så tager jeg kvadtroden af det og jeg får: 4,14 Er det så resultatet????


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. februar 2011 af peter lind

nej. der gælder de samme regler for kvadreringen af en sum, som du har brugt tidligere.

(k1a+k2b)2 = (k1a)2 + (k2b)2 + 2*(k1a)·(k2b)

Desuden er der forskel på k1a og k1 samt tilsvarende for k2


Svar #10
10. februar 2011 af smilme (Slettet)

7/252 + 7/42 + 2 * (7/25) * (7/4) = 4,1209

er det rigtig???


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der gælder

Ab = (ab/|b|) b/|b| og

Ba = (ab/|a|) a/|a| , og dermed

|Ab + Ba|2 = |Ab|2 + |Ba|2 + 2AbBa

                  = (ab)2/|b|2 + (ab)2/|a|2 + 2(ab)3/(|a|2|b|2)

                  = (ab)2(|a|2 + |b|2 + 2ab)/(|a|2|b|2)

                  = (ab)2|a+b|2/(|a|2|b|2) ,

og dermed fås

|Ab + Ba| = |ab|·|a+b|/(|a||b|)


Svar #12
10. februar 2011 af smilme (Slettet)

kan du ikke prøve sætte tallene ind? Så kan jeg måske forstår det.


Brugbart svar (0)

Svar #13
10. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Man har i opgaven, at |a| = 2, |b| = 5, ab = 7, og dermed |a+b|2 = |a|2 + |b|2 + 2ab = 22 + 52 + 2·7 = 4+25+14 = 43 , så vi får

|Ab + Ba| = 7·(√43)/(2·5) = 7·(√43)/10


Svar #14
10. februar 2011 af smilme (Slettet)

dvs:  længden af  /Ab+Ba/ er 7·(√43)/10 = 4,590 ????


Brugbart svar (0)

Svar #15
10. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja, det er korrekt.


Svar #16
10. februar 2011 af smilme (Slettet)

ok, tusind tak for hjælpen. Fortsat god aften.


Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.