Matematik

Energiforbrug

12. februar 2011 af Nishani (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hey.. jeg går i 9 klasse, og har lige brug for hjælp:

Der er et eksempel: Når man løber med en fart på 10 km/t, burger man 9,4 gange så megen energi, som man bruger i hvile.

spørgsmålet lyder sådan: Beregn Samuels samlede energiforbrug under denne træning.

Træningen er sådan her:

12 minutter løb med 10 km/t

4 minutter løb med 18 km/t

12 minutter løb med 10 km/t

4 minutter løb med 18 km/t

12 minutter løb med 10 km/t

4 minutter løb med 18 km/t

12 minutter løb med 10 km/t

:_____________________________________

SÅ er der et skema ved siden af... og der står  aktivitet og faktor, som vel er energi ??

Løb, 10 km/t  = 9,4 energi

Løb, 18 km/t = 16,3

hvordan regner jeg det så ud.. ? håber i kan hjælpe mig...


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. februar 2011 af SuneChr

Hvor meget energi forbruges i hvile? Dét tal, skal vi også bruge.

Vi skal også vide, i hvor lang tid, denne faktor strækker sig, i tid.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2011 af mette48 (Slettet)

Tja

Hvis du nu skriver hele den oprindelige tekst, kan det være opgaven kan løses.

Som det er nu mangler der oplysning om energiforbrug i hvile samt om det er i timen eller i minuttet,

Skriv det hele med enhedder


Svar #3
12. februar 2011 af Nishani (Slettet)

I hvile forbruges der 1,0


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2011 af mette48 (Slettet)

mangler stadig enhedder


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. februar 2011 af SuneChr

# 3  hvor længe?   Vær rar at skrive opgaven af   s o m   d e n  s t å r.


Svar #6
12. februar 2011 af Nishani (Slettet)

Vi skal også vide, i hvor lang tid, denne faktor strækker sig, i tid. - Skriver du SECC, men det står der ikke noget om..

Hvilke enheder? Jeg har fået det hele med, har jeg ikke? i følge mit ark ser det ud til, at jeg har  fået det hele med.


Svar #7
12. februar 2011 af Nishani (Slettet)

Tabellen viser forholdet mellem energiforbruget i hvile og energiforbruget ved forskellige aktiviteter.

Eksempel: Når man løber med en fart 10 km/t, burger man 9,4 gange så megen energi, som man bruger i hvile.

En dag skal Samuel træne løb efter dette program:

12 minutter løb med 10 km/t

4 minutter løb med 18 km/t

12 minutter løb med 10 km/t

4 minutter løb med 18 km/t

12 minutter løb med 10 km/t

4 minutter løb med 18 km/t

12 minutter løb med 10 km/t

spørgsmålet lyder sådan: Beregn Samuels samlede energiforbrug under denne træning.

skemaet  ved siden af,  står der aktivitet og (faktor, som vel er energi?(

Løb, 10 km/t = 9,4 faktor

Løb, 18 km/t = 16,3 faktor

det var hele opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. februar 2011 af SuneChr

I realiteten kan der løbes kort tid eller lang tid med 10 km/t,  og energiforbruget må antages at være proportionalt med tiden. Derfor skal vi jo kende energiforbruget pr. min. eller pr. time.


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. februar 2011 af SuneChr

Det eneste, der kan regnes ud i opgaven, som den er beskrevet, er, hvor mange gange energiforbruget er større end i hvile - men ikke hvor meget  i kJ eller kcal.


Svar #10
12. februar 2011 af Nishani (Slettet)

:(

kan man evt. sige sådan her:

han løber jo i alt 48 minutter med 10 km/t

og 12 minutter med 18 km/t

kan man så sige 48*9,4 som er faktoren for løb med 10 km/t = 451,2 kJ ?

og 12*16,3 som er faktoren for løb med 18 km/t = 195,6 kJ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. februar 2011 af SuneChr

Vi skal ikke gætte, om faktoren gælder pr. minut eller pr. time. Dét skulle gerne fremgå af # 0.


Brugbart svar (0)

Svar #12
12. februar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#10

Lad mig gætte. Det er en FSA opgave. Jeg har lavet denne opgave før :-)

Hvis jeg får tid senere, kan jeg skrive svarene med udregningerne herinde.

Der er ingen grund til at andre skal spilde tiden, når det står utydeligt. Med andre ord, man skal have SELVE opgaven foran sig, fordi der er andre ting, der tæller i opgaven...


Svar #13
12. februar 2011 af Nishani (Slettet)

det kunne være dejligt.. jeg skal først aflevere den efter vinterferien.. så bare når du får tid må du gerne skrive [:


Brugbart svar (0)

Svar #14
12. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

I alt løbes der i 1 time. Det, man kan sige, er, at der i den time forbruges

(4·12·9,4 + 3·4·16,3)/60 = (451,2 + 195,6)/60 = 646,8/60 = 10,78 gange så meget energi, som hvis personen havde været i hvile i den time.


Brugbart svar (0)

Svar #15
14. februar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Se svaret i #3

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=448267#448276


Svar #16
18. februar 2011 af Nishani (Slettet)

okay mange tak. Lad mig nu se om jeg forstår det :


Svar #17
18. februar 2011 af Nishani (Slettet)

Der står: 12 min. med 10 km/t. = 9,4*4,5*67 = x1
4 min. med 18 km/t = 16,3*4,5*67 = x2

Så skal du dele x1 med 5, idet der kun er 12 minutter, og 12 minutter udgør 1/5 af en time eller 60 minutter

Så skal du dele x2 med 15, idet der kun er 4 minutter, og 4 minutter udgør 1/15 af en time eller 60 minutter

Så skal du bare tælle hvor mange gange han løber med 12 km/t og hvor mange gange med 18km/t


jeg forstår ikke helt hvorfor det skal ganges med 9,4*4,5*67? ( 9,4 fordi energien for løb i 10km/t er 9,4) men hvorfor med 4,5 også 67... og det samme neden under?

er det nogen der vil hjælpe mig, og forklare det lidt mere.. jeg er nemlig ikke helt med..


Brugbart svar (0)

Svar #18
18. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Hvor får du de tal fra?

Se svaret i #14.


Brugbart svar (0)

Svar #19
18. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#17

Nu kunne jeg se, at du havde været inde at kigge i en gammel tråd (Triatlon)  https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=448267 , hvor hele denne opgave var defineret. Deraf fremgår det, at forsøgspersonen i opgaven, Samuel, bruger 4,5kJ/kg i hvileenergi pr kg kropsvægt, og at han vejer 67kg. Det er derfra, de 4,5*67 kommer fra, som du pludselig citerer her.

Hvis du ser tilbage på indlæggene #1 og #2 her, blev du bedt om at give hele opgaven, hvilket du stadig ikke gjorde i #7.


Svar #20
19. februar 2011 af Nishani (Slettet)

når ork ja.. det må i undskylde det fik jeg ikke lige med da det var i den forrige opgave, og jeg troede ikke man også skulle bruge de oplysninger derfra..

men nu forstår jeg det nogen lunde ;) tak for hjælpen.

hey! har lige et enkelt spørgsmål til, hvorfor står der =x1 og =x2?   altså der hvor der står x... skal der vel være det tal jeg får det til? eller tager jeg fejl?


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.