Matematik

FSA maj-juni 2001 opg 4.4

14. februar 2011 af Juliettes (Slettet)

Hej.

Jeg sidder med en utrolig svær opgave. Altså FSA maj-juni 2001 problemsløsningsdel opg 4.4

Da tankvognen ankom om morgenen, indholdt den 5000 liter vand. Kl. 15 er vandstanden i tanken 29 cm

På tegningen, som jeg har vedhæftet*, har eleverne tegnet vandstanden og nogle hjælpelinier til brug ved beregningen af, hvor meget vand der er tilbage.

hvor meget vand er der gået til spilde i løbet af dagen?

Tak på forhånd! :D mvh

*den er ikke helt præcis, men passer noglelunde! :-)


Brugbart svar (4)

Svar #1
14. februar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

Hvor er den vedhæftede fil?


Svar #2
14. februar 2011 af Juliettes (Slettet)

EJ, synes simpelhent at det er for dårligt at man ikke kan se filen! har vedhæftet den flere gange!!!!!1

Men nogen som måske kan huske svaret og bare kan give mig dét? ;-)

Vedhæfter lige igen

Vedhæftet fil:tegning.docx

Svar #3
14. februar 2011 af Juliettes (Slettet)

#2 Internette advarer i mod filen, men har åbnet den to gange uden noget er sket så det er ikke FARLIIIGT! :P og når du åbner og der dukker de der bokse op skal I bare trykke OK eller JA ;-)
 

Tak på forhånd! :D

EJ, synes simpelhent at det er for dårligt at man ikke kan se filen! har vedhæftet den flere gange!!!!!1

Men nogen som måske kan huske svaret og bare kan give mig dét? ;-)

Vedhæfter lige igen


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. februar 2011 af NejTilSvampe

 du er virkelig ikke særlig god til at give de nødvendige oplysninger....

Jeg går ud fra at der menes at længden af tanken kan findes ved den sidste side i trekanten. Men vi ved jo ikke hvor bred tanken er -.-' så  det er umuligt at bestemme dens volumen. 

Arealet af rektanglet finder du ved 

29*10√2 


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#0

Svaret finder du i #5 i denne tråd:

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=907384#907414


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. februar 2011 af AskTheAfghan

#5

Jeg tror ikke, at Krabasken har udregnet det rigtigt.

Men, ret mig, hvis jeg har udregnet det forkert! (Hvis du gider) :)

    5000 Liter = (1002*π) cm2

                             ((100*100)/2)*4 cm2 = 20000 cm2

                             ((1002*π) cm2 - 20000 cm2 = 11415,9 cm2

                             11415,9 cm2/4 = 2853,97 cm2

               x Liter = 2853,97 cm2                                                   (1 cm2 = (5000/(1002*π)) = 0,159155 L/cm2)

               x         =  2853,97 cm2 * 0,159155 L/cm2  =>  454,223 Liter

    5000 Liter - x = 4545,78 Liter

Så, det er 4545,78 Liter vand, der er løbet ud.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. februar 2011 af YoungSlowy (Slettet)

#7

Hvis du er i tvivl, så spørg Andersen11 :-)

Jeg er altid sikker, hvis han bekræfter om en opgave er løst rigtigt eller ej. Med andre ord, jeg tvivler ikke på hans evner.


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Opgaven har kørt flere gange her på Portalen. Her er et link til en anden tråd, hvor der også blev givet et svar

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=886909

Jeg er tilsyneladende ikke helt enig med Krabasken; men det er dog meget tæt på.


Brugbart svar (1)

Svar #10
18. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Tegningen, der er vedlagt i #2 er ikke helt matematisk korrekt. Som det vises i den anden tråd, hvortil, der er link i #9, er centervinklen 2·44,765º = 89,53º , som er tæt på 90º , men ikke eksakt.

Antager vi dog, at vinklen er 90º, er arealet af den kvarte cirkel (π/4)r2 mens arealet af det kvarte kvadrat er (r√2)2/4 = r2/2 .  Arealet af det tværsnit, der endnu har vand, er da

G = ((π-2)/4)r2 = (π-2)·(100cm)2/4 = 28,5398dm2 .

Det er flere steder (i andre tråde, hvortil der er blevet henvist her) anført, at vandtankens længde er L = 10m = 100dm , så rumfanget af det vand, der har vandstanden 29cm, er da

V = G·L = 2853,98dm3 = 2853,98L

Rumfanget af det spildte vand er så 5000L - V = 2146,02L, hvilket præcis er Krabaskens resultat i tråden https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=907384#907414 .

Går man i stedet ud fra pilhøjden af det tilbagestående vand på 29cm, får man resultatet 2186,85L , som vist i tråden. hvortil der er henvist i #9.

Hvis opgaven er stillet som opgave i 9. klasse, er det nok mest rimeligt at bruge den løsning, der antager, at sektorvinklen er præcis 90º, idet geometrien bliver ganske simpel, som vist her.


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

De 2853,97cm2 = 28,5397dm2 er tværsnitsarealet af det vand, der er tilbage i tanken. Det er den størrelse, jeg kaldte G i #10. Du har antaget, at tanken var helt fuld, dan den indeholdt de 5000L; mens vi ad andre omveje har fundet (eller antaget), at tanken har en længde på 10m. Det er nok ikke muligt her at afgøre, hvad der er en bedre antagelse uden at se den fuldstændige opgave.

Men antager vi, at den er helt fuld, er dens længde L = 5000dm3/(π·102dm2) = (50/π)dm = 15,915dm .

Eller vi kan finde forholdet mellem G og hele cirklens areal A = πr2 . Den mængde vand, der er løbet ud, under antagelsen, at tanken er fuld ved starten, er så

((A - G)/A)·5000L = (1 - G/A)·5000L = (1 - 28,5397dm2/(π·100dm2))·5000L = 4545,78L, hvilket er det resultat, du får.

De forskellige resultater fremkommer derfor under forskellige antagelser.


Skriv et svar til: FSA maj-juni 2001 opg 4.4

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.