Matematik

Optimering af omsætnin

14. februar 2011 af DitteLyng (Slettet)

Sådan lyder opgaven 

En forretning sælger en vare, og det viser sig, at kiloprisen har stor betydning for den daglige afsætning (dvs.
mængden af solgte varer). Hvis kiloprisen sættes op, falder afsætningen af varen, og faldet er en lineær
funktion af prisen. Hvis kiloprisen er 3 kr. afsættes der 180 kg om dagen, mens salget går helt i stå, når
kiloprisen er 30 kr

.
a) Bestem sammenhængen mellem kiloprisen x og afsætningen y
b) Forklar hvad hældningskoefficienten fortæller om afsætningens afhængighed af kiloprisen

^^ Skal der her laves en graf eller hvad, 

Vi undersøger nu forretningens omsætning, dvs. indtægten i kr. for denne vare. Omsætningen f(x) er antallet
af kilo gange kiloprisen.


c) Find et udtryk for f(x)
d) Bestem den kilopris, der giver den højeste omsætning og bestem denne omsætning


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2011 af SuneChr

a)   y  =  - (20 / 3) x + 200


Brugbart svar (1)

Svar #2
14. februar 2011 af SuneChr

b)  Den negative hældningskoefficient fortæller, at afsætningen falder med 20 / 3  =  6,666 .... kg for hver gang kg-prisen stiger med 1 kr.


Svar #3
14. februar 2011 af DitteLyng (Slettet)

 hmm,, 

Jeg forstår ikke rigtig hvad du mener i opgave a) . 

Skal jeg tegne en graf så man kan aflæse hvad de forskellige priser er pr. kilo, eller skal jeg bare skrive den funktion op du har skrevet, og hvordan er du kommet frem til den?? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. februar 2011 af SuneChr

c)  f(x)  =  x * y


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. februar 2011 af SuneChr

# 3:   Ja, tegn linien med denne ligning.   Med disse to punkter har du liniens ligning: (x ; y) = (3 ; 180)

og (30 ; 0)


Svar #6
14. februar 2011 af DitteLyng (Slettet)

 Kan overhoved ikke se hvor du får de forskellige tal fra??  .skal man ikke ind og lave noget med tallene 3 og 180. 
Da det er dem man får afvide?

Så kan man jo lave en graf eller noget ud fra at man ved at 

ved kiloprisen på 1 kr. afsættes der 60 kg. om dagen

ved kiloprisen på 2 kr. afsættes der 120 kr. om dagen

ved kiloprisen på 3 kr. afsættes der 180 kr. om dagen? 
 

Eller er det slet ikke så simpelt?, 


Svar #7
14. februar 2011 af DitteLyng (Slettet)

#5, okay.. 

Så jeg skal lave en ligning som dækker over begge kilopriser, eller 2 linjer i en graf, så man kan se forskellen? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
14. februar 2011 af SuneChr

   y = - (20 / 3) x + 200.  Indsæt højresiden i stedet for y i  f(x) = x * y


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. februar 2011 af SuneChr

# 6   To ligninger med to ubekendte og liniens ligning    y = a x + b  hvor vi skal finde a og b:

180  =  a * 3  + b

     0  =  a * 30 + b

giver:

a = - 20 / 3   og b = 200

         


Svar #10
14. februar 2011 af DitteLyng (Slettet)

Hmm..

 180 = a * 3 + b

0 = a * 30 + b

giver:

a = - 20 / 3 og b = 200

Jeg forstår det slet ikke.. 
 


Brugbart svar (1)

Svar #11
14. februar 2011 af SuneChr

# 6    Afsætningen skal jo falde, når kg-prisen stiger. Du har skrevet modsat.


Brugbart svar (1)

Svar #12
14. februar 2011 af SuneChr

.


Svar #13
14. februar 2011 af DitteLyng (Slettet)

#11, ja, det kan jeg godt se.. 

Også nu hvor jeg har tegnet grafen det giver mere mening.. :-) 


Svar #14
14. februar 2011 af DitteLyng (Slettet)

 Så opgave a) skal lyde

Til at starte med skal vi finde noget koordinater som funktionen skal gå igennem her har vi (x;y)=(3;180) og (x;y)=(30;0)
Derefter kan vi ud fra ligningerne
180 = a · 3 + b
Og
0 = a · 30 + b
Få resultatet
a = -20 / 3 og b = 200
Så ligningen må hedde
f(x)=-(20/3) x + 200 og på den måde få vi en graf frem via. TI InterActive


Brugbart svar (1)

Svar #15
14. februar 2011 af SuneChr

Du har nu funktionen f(x) = x * y     dvs.                       f(x)  =  - (2 / 3 )x2 + 200 x    og

f'(150) = 0 (efter differentiering og sat lig med 0)          

Dvs  ved 150 kg er afsætningen bedst og kg-prisen er da 7,5 kr / kg


Brugbart svar (1)

Svar #16
14. februar 2011 af SuneChr

# 14    Du må ikke kalde f(x)  dét du gør dér. Det er y, som er lig med denne højreside.


Svar #17
14. februar 2011 af DitteLyng (Slettet)

 tusinde tak!!.. 

Og opgave d), er vel bare af gå ind i TI InterActive og få det til at regne ud hvor høj afsætningen er ved 1 kr/kilopris? :-) 


Brugbart svar (1)

Svar #18
14. februar 2011 af SuneChr

# 17  d)  Afsætning 150 kg   med en kg-pris af  7,50 kr./kg.


Svar #19
14. februar 2011 af DitteLyng (Slettet)

 Hvorfor er det lige der, og ikke ved afsætning på 160 kg, eller 80 kg? 


Brugbart svar (2)

Svar #20
14. februar 2011 af SuneChr

# 15   f(x) skal du differentiere og sætte lig med 0 og løs m.h.t. x. Dén værdi du får, er bedste afsætning i kg.


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.