Biologi

autosomal dominant

24. februar 2011 af studybudy12 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle.

jeg er i gang med nogle spørgsmål angående autosomale egenskaber og har fået dette spørgsmål:

hvor stor er chancen for et barn, at blive syg hvis faren arver en autosomal dominant sygdom og hvorfor er den det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. februar 2011 af exutu (Slettet)

Hvis vi går ud fra at moderen ikke har det autosomale dominante allel og vi går ud fra simpel mendelsk udspaltning, vil sandsynligheden være 1/2. Det vil den fordi at faderen har 2 alleler og der er lige stor chance for at barnet modtager det ene som det andet.

Selvfølgelig er der også mulighed for faderen er homozygot.

Så vil barnet 100% sikkert modtage den dominante allel.

Da der er lige stor chance for at faderen er homozygot og heterozygot (da vi ikke har flere oplysninger) ganges de 2 sandsynligheder med 1/2 og lægges sammen:

1/2*1/2+1*1/2=3/4=75%


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. februar 2011 af pandaen01 (Slettet)

 åha.. hvis jeg husker rigtigt er det eneste relevante for den opgave at sygdommen er DOMINANT.

dvs, far har enten to sygdomsgener eller som man nok vil forvente: 1 sygdomsgen og 1 alm gen.

mor har to raske gen.

Mor videregiver eet af sine to og far videregiver også eet af sine to, så:

Hvor stor er chancen for at barnet arver faderens sygdoms gen (og dermed bliver syg fordi sygdommen er dominant)?


Svar #3
24. februar 2011 af studybudy12 (Slettet)

#1

Hvis vi går ud fra at moderen ikke har det autosomale dominante allel og vi går ud fra simpel mendelsk udspaltning, vil sandsynligheden være 1/2. Det vil den fordi at faderen har 2 alleler og der er lige stor chance for at barnet modtager det ene som det andet.

Selvfølgelig er der også mulighed for faderen er homozygot.

Så vil barnet 100% sikkert modtage den dominante allel.

Da der er lige stor chance for at faderen er homozygot og heterozygot (da vi ikke har flere oplysninger) ganges de 2 sandsynligheder med 1/2 og lægges sammen:

1/2*1/2+1*1/2=3/4=75%

undskyld... der stod under de informationer vi fik at faren var heterozygot.

Det må du meget undskylde. :S


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. februar 2011 af exutu (Slettet)

Gør ingenting så er der en 1/2 chance (altså 50 %) da vi så ikke skal medtage den homozygote mulighed.


Svar #5
24. februar 2011 af studybudy12 (Slettet)

#2

 åha.. hvis jeg husker rigtigt er det eneste relevante for den opgave at sygdommen er DOMINANT.

dvs, far har enten to sygdomsgener eller som man nok vil forvente: 1 sygdomsgen og 1 alm gen.

mor har to raske gen.

Mor videregiver eet af sine to og far videregiver også eet af sine to, så:

Hvor stor er chancen for at barnet arver faderens sygdoms gen (og dermed bliver syg fordi sygdommen er dominant)?

nååårr... nu tror jeg nok at jeg forstår det. vil det så ikke være 50 %..?? fordi de hver giver 2 gener og tilsammen bliver det 100 % af barnets gen, dvs. ½ af genet...

Tusinde tak for hjælpen til jer begge to nu giver det meget mere mening. :)


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. februar 2011 af pandaen01 (Slettet)

 nixen, svaret er som exutu allerede har afsløret at der kun er to mulige udfald

1)  barnet arver det raske gen fra far

2) barnet arver det syge gen fra far

(den får under alle omstændigheder et rask fra mor, så det tager vi ikke med i udregningen)

Så der er kun to forskellige muligheder - og derfor er chancen 50% for at barnet bliver syg..


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. februar 2011 af exutu (Slettet)

Har i lært om punnet squares? Det er en nem og simpel måde at sætte det op på, når man ikke er så rutineret i genetik.

Hvis i ikke har er det værd lige at researche på ;)


Svar #8
24. februar 2011 af studybudy12 (Slettet)

#6

 nixen, svaret er som exutu allerede har afsløret at der kun er to mulige udfald

1)  barnet arver det raske gen fra far

2) barnet arver det syge gen fra far

(den får under alle omstændigheder et rask fra mor, så det tager vi ikke med i udregningen)

Så der er kun to forskellige muligheder - og derfor er chancen 50% for at barnet bliver syg..

jeg fik også lige rettet fejlet der, men jeg troede i starten at du sagde at barnet ville få 2 gener fra begge forældre. Jeg fik lige læst det ordentlig igen og på de andre svar indtil det kom til mig :)


Skriv et svar til: autosomal dominant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.