Matematik

Samlet procentvis stigning

25. februar 2011 af slapdack (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lavet nogle beregninger over stigning i BNP i EU landene over 11 år. Burde den samlede stigning være det samme som summen af af alle stigningerne fra år til år? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. februar 2011 af SuneChr

Det kommer an på, om vi lægger absolut eller relativ stigning til grund for beregningerne. Lad os sige, at BNP i et givet land i år 2007 var BNP2007 og det i år 2008 var BNP2008 ville stigningsfaktoren være  (BNP2008 / BNP2007). Gør vi denne beregning (relativ stigning) over alle årene kan vi ikke addere disse stigningsfaktorer som en endelig faktor, som er den samme som stigningsfaktoren regnet fra første år til og med det 11. år. Tager vi derimod de absolutte stigninger fra år til år og lægger disse sammen, vil summen blive den samme som differencen (sidste års BNP minus første års BNP).


Brugbart svar (2)

Svar #2
25. februar 2011 af SuneChr

Det er let at indse, at man ikke umiddelbart kan/må lægge stigningsfaktorer sammen. Lad os sige, at a1 stiger til a2. Stigningsfaktor er da  a2 / a1.  a2 stiger så til a3, stigningsfaktor  a3 / a2. Vi lægger sammen:

                                                                                       ( a2 / a1) + (a3 / a2)  = ( a22 + a3a1 ) / (a1a2).

Hvis vi måtte gøre dette her, skulle stigningen fra a1 til a3 være det samme: a3 / a1  =  a3a2 / (a1a2)

og det er den jo så ikke. Sidstnævnte forlænget med a2 for at kunne sammenligne ensbenævnte brøker.

Håber, det gav god forståelse.


Svar #3
25. februar 2011 af slapdack (Slettet)

kan du måske give et tal eksempel


Svar #4
25. februar 2011 af slapdack (Slettet)

kan du måske give et tal eksempel


Svar #5
25. februar 2011 af slapdack (Slettet)

kan du måske give et tal eksempel


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. februar 2011 af SuneChr

 # 2:  Du skal blot overbevise dig om, at      ( a22 + a3a1 )   ≠   a3a

Du kan indsætte f.eks.      a1  =  1          a2  =  2          og         a =  3


Svar #7
25. februar 2011 af slapdack (Slettet)

kan bare ikke se hvordan du kommer frem til den konklusion


Brugbart svar (1)

Svar #8
25. februar 2011 af SuneChr

Skriv alle dine beregninger ind hér, med alle tallene, og dét, som du ikke forstår i dine beregninger.


Svar #9
25. februar 2011 af slapdack (Slettet)

 Jamen det er ikke mine beregninger som er problemet - det der er problemet er at forstå hvorfor at man ikke bare kan lægge de procentvise stigninger sammen og få den samlede stigning


Brugbart svar (2)

Svar #10
25. februar 2011 af SuneChr

# 9: OK. slapdack     Nu ta´r jeg helt tilfældige tal som BNP:

År 2000: BNP = 100.    År 2001:  BNP  =  110  Stigning: 10%

År 2002: BNP =  130   Stigning fra år 2001:  (130 - 110) / 110  =  18,18% (2 dec.)

Dvs. du kan så ikke se, at man ikke bare kan/må lægge 10% og 18,18% sammen for at få stigningen i BNP fra år 2000 til år 2002. Prøv at se her:

Stigningen fra år 2000 til år 2002 er  (130 - 100) / 100  =  30%,

og dét er jo ikke det samme som 10% + 18,18% = 28,18%.

Uanset, hvor mange stigninger du har med, må du ikke lægge %-erne sammen. Kan du bare vise, at to stigninger, som ovenfor vist, ikke passer med additionen, har du vist, at det samme gælder for alle dine udregninger. Det viste jeg i # 6.

Nu håber jeg, at det er mere klart.


Svar #11
25. februar 2011 af slapdack (Slettet)

 Det hjalp ! tak SECC


Svar #12
27. februar 2011 af slapdack (Slettet)

 men ! hvis jeg nu antager at jeg hele tiden måler den relative forskel fra begyndelsestallet og op til de andre tal, vil jeg så ikke kunne lægge de tal sammen og finde forskellen i % ?


Svar #13
28. februar 2011 af slapdack (Slettet)

 Hvis det er procentvis stigning, ville det så ikke være  ( a2 / a1) + (a3 / a2) - 1  = ( a22 + a3a1 ) / (a1a2) -1

og a3 / a1 = a3a2 / (a1a2) -1 

?


Brugbart svar (2)

Svar #14
28. februar 2011 af SuneChr

# 13:                  Vi skal eftervise, om det kan være sandt, at:

          100% *(a2 - a1) / a +  100% *(a3 - a2) / a  =  100% *(a3 - a1) / a1  

For at kunne sammenligne brøker må vi ha´en fællesnævner, nemlig a1a2 .  Vi ser også,

at vi kan forkorte med (100%), så vi får derfor: 

                            a2(a2 - a1) / (a1a2)  + a1(a3 - a2) / (a1a2)    =   a2(a3 - a1) / (a1a2).

Da brøkerne er ensbenævnte, og vi skal se, om ligningen kan være sand, nøjes vi med at kigge på tællerne. Det ender nu ud med følgende ligning:

                     a22 - a1a2 + a1a =  a2a3        Indsætter du f.eks. a1 = 1,   a2 = 2  og  a3 = 3    er ligningen usand. Det er

hermed vist, at den relative %-mæssige stigning fra år til år ikke må adderes, og giver således ikke stigningen i % fra det første år til det sidste år.


Svar #15
28. februar 2011 af slapdack (Slettet)

 Tak - nu har jeg fanget selve beviset om man vil. Men jeg tænker, som jeg skrev i #13, at er det ikke at sige 

( a2 / a1) + (a3 / a2) - 1 = ( a22 + a3a1 ) / (a1a2) -1

og a3 / a1 = a3a2 / (a1a2) -1

Hvor at jeg trækker 1 fra, for at finde stigningen, sådan set det eneste jeg mangler at vide :-)


Svar #16
28. februar 2011 af slapdack (Slettet)

  Synes bare, at det bliver sagt at det kan man GODT i dette indlæg, som jeg lavede da jeg troede at denne var død.

se svar #2. Adderes der ikke der?

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=978818#978938

Kan man desuden forklare det du skrev i #14 med, at grunden til at man ikke kan det, er pga. at man ikke tager "rentes rente"?


Skriv et svar til: Samlet procentvis stigning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.