Fysik

Ioniseringsenergien

26. februar 2011 af Karldenstore (Slettet) - Niveau: A-niveau

En He+-ion indeholder en kerne med ladning +2·e, omkredset af én elektron.

Vi skal vise, at ioniseringsenergien for en He+-ion er 8,718 aJ.

Det er her jeg står af :/

Nogen der kan hjælpe? :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. februar 2011 af mathon

       med
                    Eionisering = (1/(4πε0))·Z·e2/r                   og   r = 2,646·10-11 m   og Z ≈ 1

       fås
                    (1/(4πε0))·e2/r = (8,98755·109 m/F) ·(1,60218·10-19 C)2 / (2,646·10-11 m) = 8,719·10-18 J =

                                                                                                                                                  8,719 aJ

                        


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. februar 2011 af Jerslev (Slettet)

#0: Du ved, at ioniseringsenergien er det arbejde, der skal udføres på elektronen for at få den uendelig langt væk fra kernen. Da du også ved, at arbejde = kraft * strækning vil det svare til, at en infinitisimal mængde arbejde kan udtrykkes som:

dA = F*dx, hvor F blot er den elektriske tiltrækning mellem kerne og elektron. Efterfølgende skal du blot integrere op fra elektronbanens radius ud til uendelig langt væk, og du vil have din ioniseringsenergi.


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. februar 2011 af Jerslev (Slettet)

Med metoden beskrevet i #2, vil du selv komme frem til formlen, som #1 bruger.


Svar #4
26. februar 2011 af Karldenstore (Slettet)

Er ikke helt sikker på, at jeg forstår det :(


Svar #5
26. februar 2011 af Karldenstore (Slettet)

#1

Hvilken formel bruger du, og hvordan finder du frem til tallene? :/


Svar #6
27. februar 2011 af Karldenstore (Slettet)

?


Skriv et svar til: Ioniseringsenergien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.