Matematik

er der nogen der kan løse...

28. februar 2011 af Kristina0 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Et punkt A befinder sig 8 meter over havoverfladen. Bestem afstanden til A til toppen af en skibmast, som netop dukker op i horisonten, når skibets højde er 17 meter

jeg har siddet i timevis med denne opgave håber nogen kan hjælpe :(


Brugbart svar (2)

Svar #1
28. februar 2011 af Andersen11 (Slettet)

Man må antage, at Jorden er en ideel kugleformet jord med radius R, og at havoverfladen er en ideel havoverflade, som er en del af kugleovefladen.

Sigtelinien fra A til toppen af skibsmasten B er derfor en tangent til kuglefladen. Lad sigteliniens røringspunkt med kuglen være punktet P , og lad Jordens centrum være i C. Punkterne A, B, P, og C ligger alle i en plan, og de to trekanter CPA og CPB er begge retvinklede. Lad punktet A's højde over havet være hA = 8m , og lad punktet B's højde over havet være hB = 17m . Vi har nu

|CP|2 + |AP|2 = |CA|2 = (R+hA)2 , eller

R2 + |AP|2 = (R+hA)2 , og tilsvarende

|CP|2 + |PB|2 = |CB|2 = (R+hB)2 , eller

R2 + |PB|2 = (R+hB)2 .

Heraf fås nu

|AP|2 = hA2 + 2R·hA , og

|PB|2 = hB2 + 2R·hB

Da Jordens radius R er meget, meget større, end de to højder hA og hB, finder vi den søgte afstand mellem A og B til

|AB| = |AP| + |PB| = √(2R) ·(√(hA) + √(hB))


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. februar 2011 af SuneChr

.

Vedhæftet fil:Jorden SP.docx

Svar #3
28. februar 2011 af Kristina0 (Slettet)

mange tak anders 11 :)

jeg er virkelig taknemlig :)


Skriv et svar til: er der nogen der kan løse...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.