Biologi

Bioteknologi

28. februar 2011 af Lipase - Niveau: A-niveau

Enzymer.

Kan ovenstående være ting som bruges i hverdagen?

Kan huske noget med, at vaskepulver skulle indeholde enzymer.  

Hvad vil det egentlig sige, hvis vaskepulver er enzymholdigt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. februar 2011 af MLund92 (Slettet)

Her er svaret: 

 http://lmgtfy.com/?q=enzymer


Svar #2
28. februar 2011 af Lipase

Jeg har tjekket den hjemmeside.

Når jeg, undertegnede, henvender mig her er det fordi jeg vil have bekræftet noget. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. marts 2011 af pandaen01 (Slettet)

Intro:

Et enzym er et protein der katalyserer en proces, f.eks. omdannelse af et stof A til et helt andet stof: B

A --> B

Fordelen ved enzymer er at 1) rxn ville ikke ske (spontant) uden at enzymet er tilstede eller 2) processen går MEGET hurtigere med et enzym.

Svar:

Nogle enzymer i kroppen nedbryder fedt, andre nedbryder proteiner osv.. Disse proteiner kan meget vel anvedes i vaskepulver, da men herved vil forsøge at få omdannet pletter (som kan være proteiner/kulhydrater/fedt (olie) eller bare farvestoffer..etc...) til noget andet, som ikke pletter. F.eks. kan det være svært at fjerne fedt fra tøj, som kun må vaskes ved lave temperaturer, fordi så bliver fedtet ikke smeltet.. der kan enzymer være løsningen, fordi visse vaskepulvre bruger enzymer som er effektive ved lave temp.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. marts 2011 af pandaen01 (Slettet)

 Andre ting i hverdagen, hvor viden om enzymer benyttes kan f.eks. være diverse slankepiller, hvor man simpelthen spiser noget der gør at et enzym i kroppen ikke fungerer længere... så kan f.eks. sukker ikke optages fra tarmen, eller der dannes ikke energi af det man spiser.. Ergo: vægttab (men ikke på den goe' måde selvf)


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. marts 2011 af vejgeh (Slettet)

#3

Er du sikker på mulighed nr. 1? Tjek lige Stryer igen...


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. marts 2011 af pandaen01 (Slettet)

 ja - f.eks. vil visse pletter ikke opløses på dit vasketøj hvis enzymerne ikke er tilstede i vaskepulveret.. Er ikke sikker på stryer skriver så meget om vaskepulver - men tak for reprimanden, den er så relevant jo :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. marts 2011 af vejgeh (Slettet)

Oh well. Jeg tænker ikke så meget på vasketøjssammenhænge, men mere fordi du prøver at definere et enzyms egenskaber præcist. Og i dén sammenhæng er det jo bare forkert at sige, at et enzym gør en reaktion spontan, selvom den i forvejen ikke var spontan.

Som du nok ved virker enzymer ved at nedsætte EA (også kaldet ΔGdobbeltdagger (iøvrigt, fedt system med symbolerne, Studieportalen!)), altså aktiveringsenergien. Dermed ændres spontaniteten af processen jo heller ikke.

Kan dog godt give dig ret i, at man ikke vil opleve at en snavset plet går væk hvis man vasker uden enzym, fordi reaktionen er ultralangsom uden enzym, men set ud fra et termodynamik-fagligt synspunkt er din påstand ikke rigtig.

Jeg blev bare lige nødt til at korrekse! ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. marts 2011 af pandaen01 (Slettet)

Det helt fint - synes det er bedre du korrekser mig i første omgang, end at beder mig om at læse min bog igen - eftersom det helst skulle være "thesomali" der fik noget ud af det.. :)

Du har ret, skrev netop spontant i parantes fordi det gik stærkt og jeg ikke var sikker på om det skulle med, det er self kun punkt 2 der gælder i et fysiologisk system. Men nu er det jo et kunstigt opstillet system, og man må forvente at visse processer sker så langsomt at de slet ikke foregår i praksis, der kan enzymer i vaskepulver være et eksempel på at pletterne pludselig opløses. Men det de gør er self at speede hastigheden op og ikke gøre umulige ting muligt, så min tanke under punkt 1 er egentlig det samme som punkt 2 :)

Håber alle blev gladere over denne lille rettelse og diskussion. :)

God onsdag!


Svar #9
09. marts 2011 af Lipase

Jeg blev ihvertfald glad! :o)

Tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
09. marts 2011 af pandaen01 (Slettet)

 Det var godt! :)


Skriv et svar til: Bioteknologi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.