Matematik

Vektorer, eksponentiel mm.

01. marts 2011 af Sofistic (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej allesammen!

Jeg har rigtig svært ved tre opgaver. Den ene omhandler vektorer, og jeg er bare blank.

I den anden har jeg lavet første del, anden del har jeg også et lavet på, men jeg kunne godt bruge lidt hjælp, da jeg ikke er sikker på mit resultat i anden del.

I 3'eren er jeg også rimelig blank.

Jeg har vedhæftet opgaverne.

Jeg takker på forhånd.

Vedhæftet fil: Opgaver1.doc

Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

1. De to egentlige vektorer a og b er parallelle, hvis og kun hvis der gælder |ab| = |a||b| . Da vektorerne er i 2 dimensioner, kan man også sige, at a og b er parallelle, hvis og kun hvis âb = 0 , hvor â er tværvektoren til a .

2. Man finder M(t) ved at tage eksponentialfunktionen af hver side i ligningen.

3. Lav eksponentiel regression på tabellens data.


Svar #2
01. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Uha, der kom meget på en gang :-) Jeg takker først.

Ang. 1, så forstår jeg det ikke. Altså hvad er en tværvektor. Men uden at vide det, kan jeg så ikke som du forklarer først sige:

(3-1)-(4-2) =0 - også er den 0. Eller er jeg galt af sted?

Ang 2. Jeg får den til at give m =5,219491587*(0,00993193455616069)e^0,0423t. Kan du prøve at se om du får det til det samme? Jeg synes det virker mærkeligt.

Ang. 3, så får jeg det til at give 27,300002*1,11000998^x. Kan det passe? Jeg vælger en eksponentiel regression.


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Opg 1. Jeg kan ikke lige gennemskue, hvad du laver, og hvad du så kan konkludere ud fra det. For vektorer i planen er tværvektoren til en vektor a er defineret som den vektor â, der fremkommer ved at dreje den oprindelige vektor 90º mod uret. For vektorerne i opgaven er â = (-4 , 3) . Det ses, at âb ≠ 0 .

Opg 2. Man finder

M(t) = exp(1,6524 - 4,612·e-0,0423t) = e1,6524·e-4,612·e^(-0,0423t) = 5,219·0,0099320,98582^t

Opg 3. Jeg finder f(x) = 30,3057·e0,104450x = 30,3057·1,1101x


Svar #4
01. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Aha en tværvektor er vel bare at man bytter om på "tæller" og "nævner". Er det så ikke (4,3)?

opg. 2 Hvad står exp for egentlig. For det får jeg også, når jeg laver samme nummer med min lommeregner. Tidligere havde jeg anvendt solvefunktionen, men det var så åbenbart forkert :-)

Opg. Hmm, du mener vel a og ikke e, går jeg ud fra. Men hvordan gør du, altså du indsætter en eksponentiel regression, ikke?


Brugbart svar (1)

Svar #5
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke helt korrekt. Hvis a = (a1 , a2), er â = (-a2 , a1)

Opg 2. exp(x) er en anden notation for ex .

Opg 3. Nej, jeg mener e i det første udtryk. Det er jo en eksponentialfunktion, men a = e0,10445 = 1,1101 i din notation. Ja, jeg lod Excel lave en eksponentiel regression på tabellens data.


Svar #6
01. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Ang. 3 det er mig, der har failet. Jeg satte 1997 lig med 1. år, men det skulle jo være 0. Den er løst :)

I b'eren, er der så ikke en kendt formel? T=a^2


Brugbart svar (1)

Svar #7
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Fordoblingstiden er den tid x2 , der skal gå for at fordoble f(0):

f(x2) = 2·f(0) ⇒ b·ax2 = 2b ⇒ ax2 = 2 ⇒ x2 = ln(2)/ln(a)


Svar #8
01. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Så siger jeg:

X_2 = ln(2)/ln(1,100998)=7,20

Kan det passe?


Brugbart svar (1)

Svar #9
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Med a = 1,1101 får jeg en lidt anden værdi for x2 . Du har smidt et "1'-tal ud af din værdi for a.


Svar #10
01. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Jeps du har ret. :)

x_2 =6,636.

Fortæller det ikke bare, hvor mange år der går før det fordobles?


Brugbart svar (1)

Svar #11
01. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jo, det er netop, hvad fordoblingstiden beskriver.


Svar #12
01. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Opgave c, hvordan griber jeg den an? Har du en ide?


Brugbart svar (0)

Svar #13
02. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

c) For 1 år er svaret a-1 ; for 5 år er det a5 -1 , og begge resultater kan ustrykkes i %.


Svar #14
02. marts 2011 af Sofistic (Slettet)

Så den er 11 % for 1 år. Mens den er 68,5 % for 5 år.


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ja.


Skriv et svar til: Vektorer, eksponentiel mm.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.