Matematik

STARISTIK OG SANDSYNLIGHED

02. marts 2011 af LeylaDogan (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej allesammen

Jeg er igang med denne opgave, men det går ikke op... Håber I kan hjælpe mig. på forhånd tak

- Fremstil et observationssæt med 10 data, hvor median og middeltal har markant forskellig værid.


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

Har du forståelse for begreberne?

Lad os lige repetere dem. Hvis vi nu har et observationssæt der hedder

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Så er medianen den midterste observation, altså 5.

Middeltallet, derimod, er summen af alle observationerne delt med antallet af observationerne, dvs. 

(1+2+3+4+5+6+7+8+9+10) / 10 = 5

I dette tilfælde er medianen og gennemsnittet ens, da observationerne er meget ligeligt fordelt.

For at få en median der er meget forskellig fra middeltallet, skal observationssættet altså være meget ujævnt fordelt. Fx i et observationssæt med tallene

6 7 33

vil medianen altså være 7 og middeltallet (6+7+131)/3 = 48.

Du skal altså finde et observationssæt, hvor tallene er meget ujævnt fordelt og hvor det midterste tal ikke er et udtryk for den overordnede "midte".


Svar #2
02. marts 2011 af LeylaDogan (Slettet)

jeg forstår ikke det sidste stykke. jeg mener at man skal have mere end tre tal (6 7 33 )


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Ja, jeg har jo ikke løst opgaven for dig ;)

Jeg har bare vist et eksempel som opfylder opgaven, men for et observationssæt af anden størrelse.


Svar #4
02. marts 2011 af LeylaDogan (Slettet)

men hvor kommer 131 fra når du øverst har skrevet 33?????


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Ah ja, beklager det er min fejl ;)

Jeg skrev 33 til at starte med, men ændrede det til 131, så forskellen blev lidt mere markant. 

Beklager forvirringen!


Svar #6
02. marts 2011 af LeylaDogan (Slettet)

tallene 6 7 131 kan godt være et observationssæt..

så medianen er 7 og middeltallet er 48.

??


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Hvad er spørgsmålet?

Medianen er 7, fordi det er den midterste observation.

Middeltallet er 48, fordi det er det man får når man beregner det (samlet værdi)/(antal observationer)

Jeg gav observationssættet 6 7 33 til at starte med for at vise ovenstående. Så ændrede jeg det under beregningen til 6 7 131, for at forskellen i median og middeltal blev mere markant. Men jeg glemte at ændre det fra da jeg skrev det først.


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. marts 2011 af Zalam (Slettet)

 Dit svar i #1

er ikke helt korrekt.. 

Du skriver medianen er 5, men der gælder at nå vi har et lige antal observationer findes medianen som gennemsnittet af de to midterste værdier.

Derfor er medianen af: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 = 5 + 6 / 2 = 5,5.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. marts 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 #8

Sorry, kan ikke tælle


Skriv et svar til: STARISTIK OG SANDSYNLIGHED

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.