Matematik

f(x)

07. marts 2011 af studerende20 (Slettet) - Niveau: B-niveau

 
Hjælp, jeg er virkelig gået i stå..

En funktion er bestemt ved f(x) = 3*ln(x) - 3x

a) Benyt f ' (x) til at argumentere for grafens forløb

Jeg vil derfor nu lave funktionsundersøgelse 

f(x) 3* ln(x) - 3x

f ' (x) = 3/x - 3 

f ' (x) = 0 

x = 0 eller 3/x - 3 = 0 
                           3/x= 3 
                              x = 9 

Jeg vil nu lave en fortegnslinje , jeg vælger derfor to punkter som ligger tæt på de to x- værdier 
Jeg har valgt
f ' (-1 )  
f'( 5) 
f ' (10) 

Når jeg regner dem ud , giver de alle negative tal, jeg kan derfor ikke rigtig komme videre..jeg har på fornemmelsen at der er opstået en fejl et sted .. 

Men hvor?? 

Kan i hjælp mig. Tak 



 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du har ikke løst ligningen f'(x) = 0 korrekt.

3/x = 3 ⇒ x = 3/3 = 1  .

Funktionen f(x) er kun defineret for x > 0. Det er derfor ikke relevant at forsøge at beregne f'(-1) .


Svar #2
07. marts 2011 af studerende20 (Slettet)

 jamen når jeg skal bestemme maksimum og minimum eller vandret vendetangent , skal jeg vel vælge nogle punkter tæt på grafen? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Ja, men de skal jo relatere til løsningen for f'(x) = 0 , der kun har den ene løsning x = 1 .


Svar #4
07. marts 2011 af studerende20 (Slettet)

 ja og når x>0 kan jeg ikke tage f ' (-1) .. men hvad med f '(2) er det muligt ? men så forstår jeg bare ikke hvordan man kan bestemme et maksimum... 


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

GODT TIP:

Find f'', altså den anden afledede.

Hvis den er positiv i punktet (her x=1), har vi et minimum

Hvis den er negativ i punktet, har vi et maksimum


Svar #6
07. marts 2011 af studerende20 (Slettet)

 jep jeg har valgt f ' (0,5) og f ' (1,5 ) hvilket giver at den først er positiv og derefter negativ , samt at der er et lokalt maksimum.. 

Herefter skal jeg bestemme ekstremapunkterne , hvor jeg indsætter 1 i den oprindelige ligning.. men det er giver -3 :s ? Hvordan hænger det sammen 


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2011 af Krabasken (Slettet)

Det hænger såmænd sådan sammen, at f(x) har maksimum i (1,-3) ;-)


Skriv et svar til: f(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.